2000010016 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Riksbanken piti ohjauskoron ennallaan

Bäckström: Korkoa saatetaan nostaa tulevaisuudessa

24.3.2000 0:00

Tukholma Ruotsin keskuspankki piti torstaina keskeisen ohjauskorkonsa ennallaan, mutta pääjohtaja Urban Bäckströmin mukaan koronnostot saattavat olla ajankohtaisia tulevaisuudessa.

Riksbankenin päätös oli yllätys markkinaekonomisteille, joiden enemmistö odotti 0,25 prosenttiyksikön korotusta.

Asiantuntijoiden mukaan Riksbankenin näkemys inflaatiokehityksestä on nyt maltillisempi kuin joulukuussa, jolloin edellinen inflaatioraportti julkaistiin. Inflaatiouhka on vähentynyt myös helmikuusta, jolloin ohjauskorkoa nostettiin 0,50 prosenttiyksikköä 3,75 prosenttiin.

-Riksbankenin viesti on nyt paljon maltillisempi ja inflaatioriskit arvioidaan olevan tasapainossa. Uskomme, että repokorko pysyy ennallaan kesäkuuhun asti, jolloin seuraava inflaatioraportti julkaistaan, sanoo Swedbankin ekonomisti Åke Gustafsson.

Bäckströmin mukaan inflaation kiihtymisen riski on kuitenkin yhä olemassa.

-Vahva noususuhdanne sekä asteittain kasvavat inflaatiopaineet viittaavat siihen suuntaan, että repokorkoa joudutaan nostamaan tulevaisuudessa, Bäckström toteaa.

Hänen mukaansa keskuspankki kaipaa uutta tietoa hintakehityksestä voidakseen määritellä mahdollisten tulevien koronnostojen ajankohdat ja suuruudet.

Bkt-kasvuennusteita nostettiin

Eilen julkaistussa, neljännesvuosittain ilmestyvässä inflaatioraportissa keskuspankki ennusti pohjainflaation olevan 1,6 prosenttia vuoden kuluttua ja 2,1 prosenttia kahden vuoden kuluttua. Joulukuisessa raportissa vastaavat inflaatioennusteet olivat 1,8 ja 2,2 prosenttia.

Pankin pohjainflaatiotavoite on kaksi prosenttia.

Samanaikaisesti Riksbanken korotti ennusteitaan bruttokansantuotteen kasvusta. Tänä vuonna Ruotsin bkt-kasvun ennakoidaan kiihtyvän 4,0 prosenttiin ja ensi vuonna 3,5 prosenttiin. Vielä joulukuussa naapurimaamme keskuspankki arvioi talouden kasvavan kuluvana vuonna 3,7 prosenttia ja 3,3 prosenttia vuonna 2001.

Repokoron pysyminen ennallaan pönkitti lyhyet korot laskuun. Yhden vuoden korko tippui 0,1 prosenttiyksikköä 4,53 prosenttiin. Kruunu heikkeni hiukan suhteessa euroon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?