200008336 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

It-alalla riskinotto on jo normaalia arkipäivää

Julkaistu: 22.3.2000 0:00

Jos riskinotto ja kasvutavoitteet ovat perinteisillä aloilla taka-alalla, ovat puntit it-sektorilla täysin toisinpäin. Kasvu maailmanluokkaan ja sitä kautta omistajille karttuvat miljoonat ovat Ohjelmistoyrittäjät ry:n puheenjohtajalle ja Midecraft Oy:n toimitusjohtaja Pekka Ruususelle täyttä realismia. Lisäturbulenssia on tullut viime vuosien menestystarinoista, joissa alan pienyritykset ovat kasvaneet globaaleiksi pelaajiksi.

-Tietysti tämä kasvuhuuma on tuonut mukanaan myös ylilyöntejä, joka näkyy muutamissa pörssiarvoissa. Kasvu, voitontavoittelu ja rikastuminen ovat joka tapauksessa tällä alalla luonnollinen osa yritystoimintaa. Yritys on rakkaan sylilapsen tai elämäntyön sijasta projekti, joka viedään tiettyyn pisteeseen omin voimin, myydään pois ja aloitetaan seuraava, selvittää Ruusunen, joka vetää jo toista yritystään.

Hänen mielestään kasvuherätys tapahtui it-puolella pari vuotta sitten, kun venture capital-tarjonta alkoi kohentua. Sen myötä tekniikkaan keskittyneet innovaatiot alkoivat muokkautua asiakaslähtöisemmäksi bisnekseksi.

Ulkopuolisten tulo ei säikäytä

Ulkopuolisten mukaantulo yritysten hallintoon ei ole Ruususen mukaan ollut kolmekymppiselle yrittäjäkunnalle este.

-Yhdistyksessämme on runsaat sata jäsentä ja hallituksissa istuu eri yritysten väkeä ristiin rastiin. Tällä alalla ollaan enemmänkin partnereita kuin kilpailijoita.

Perinteisen pk-yrittäjän kasvukivut pienyrityksestä keskiraskaaseen sarjaan ovat Ruususelle tuntematon käsite. Monessa it-yrityksessä kasvuvauhti on jo heti alussa niin kova, ettei pelkäämään edes ehdi.

-Kun pääomasijoittajat tulevat mukaan ja projekti potkaistaan liikkeelle, niin työntekijöitä voi olla muutamassa viikossa 30-40. Siihen voi mennä monella muulla alalla vuosia.

Kaikki eivät toki kasva it-sektorillakaan. Osalle yrittäjyys on vain tapa ansaita kohtuullinen elanto sekä järjestää aikaa itselleen ja perheelleen.

-Kasvussakin on toki lopulta kyse henkilökohtaisesta valinnasta, Ruusunen muistuttaa.

Tuoreimmat osastosta