20000225 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU vaatii Suomea lisäämään suojelualueita

Julkaistu: 21.3.2000 0:00

Margot Wallströmin kabinetti uhkaa Suomea rakennetukien jäädyttämisellä

Bryssel Jos Suomi ei saa ensi lokakuuhun mennessä Natura-ohjelmaansa kuntoon, Euroopan komissio voi ryhtyä harkitsemaan rankaisutoimia hallitusta vastaan. Yksi tällainen toimi voisi olla aluetukien jäädyttäminen.

-Suomi kuuluu niiden maiden joukkoon, jonka komissiolle toimittama lista suojelualueista ei ole vielä tyydyttävä, sanoo Euroopan komission ympäristökomissaarin Margot Wallströmin tiedottaja Pia Ahrenkilde-Hansen.

-Suomen hallituksen pitäisi sitoutua pysyvästi täydentämään suojelualueiden määrää. Jos hallitus ei tätä tee, komissio voi vetää pois aluerahoitustaan, uhkaa Ahrenkilde-Hansen.

Hän ei osaa kuitenkaan sanoa, millä perusteella sanktiot määriteltäisiin.

Suomalaisvirkamiehet eivät usko rankaisutoimiin

Suomalaisvirkamiehet eivät usko komission olevan tosissaan panemassa Suomea tilille Natura-ohjelmasta.

He ovat käyneet keskusteluja pääosastojen virkamiesten kanssa, jotka tuntevat jäsenmaiden lainsäädännön soveltamisasteen komissaarien kabinetteja paremmin.

-Suomen aluetuet eivät ole vaarassa. Olemme tiedustelleet asiaa useasta eri paikasta komissiossa ja saaneet tämän vastauksen. Myös ympäristödirektoraatin virkamiehet vakuuttivat, että emme kuulu niiden maiden joukkoon, joilta tukia oltaisiin karsimassa, kertoo Suomen EU-edustustossa aluepolitiikasta vastaava Risto Tienari.

Komissio on käsitellyt viime viikolla Suomelle myönnettäviä ykkösaluetukia. Se antaa tukipäätöksensä lähipäivinä. Itä-Suomi saa 627 miljoonaa euroa ja Pohjois-Suomi 321 miljoonaa euroa ykköstukea suoraan EU:lta vuosina 2000-2006. Rakennerahoitus nousee kansalliset panostukset mukaan luettuna Itä-Suomessa 2,6 miljardiin euroon ja Pohjois-Suomessa 1,2 miljardiin euroon.

Tuoreimmat osastosta