200009795 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kestävän kehityksen markkinoilla tavoitteena on vakaa tuotto

Julkaistu: 17.3.2000 0:00

Dow Jonesin kestävän kehityksen indeksien lanseeraus viime vuoden syyskuussa keräsi Keski-Euroopassa auditoriot täyteen yleisöä. Yhtiön edellinen, Stoxx-indeksien road-show jäi yleisömäärässä mitattuna armotta kakkoseksi.

Kestävän kehityksen sijoitusstrategialle on selvä tilaus, vaikka näinä teknologiahuuman aikoina aihe voi tuntua lievästi eteeriseltä. Tavoitteena kun ei ole muodikas pikavoittojen tehtailu, vaan vakaa arvonnousu pitkällä tähtäimellä.

DJ Sustainability -indeksejä on useita: yksi maailmanlaajuinen, kolme alueellista ja Yhdysvaltain maa-indeksi. Lisäksi lasketaan nippu ala-indeksejä, joista on raakattu pois tupakkaa ja alkoholia valmistavat sekä uhkapeliä harjoittavat yhtiöt.

Indeksiperheen Dow Jonesille kehittäneen, sveitsiläisen SAM Sustainability -konsulttiyhtiön johtaja Alois Flatz arvioi, että yhtiön sitoumus yhteiskunnalliseen vastuuseen ja kyseisistä asioista raportointi voivat kasvattaa sen markkina-arvoa 1-2 prosenttia. Rohkeimpien arvioiden mukaan hintalisä on 5-10 prosentin luokkaa.

Vuosien 1994-99 aikana DJ Sustainability World -indeksi peittosi DJ Global -indeksin yli 40 prosentilla. Tosin indeksiin sisältyvä riski on niin ikään suurempi.

Kestävän kehityksen indeksit on laadittu siten, että niitä voidaan käyttää sekä benchmarkeina että rakennuspalikoina erilaisille sijoitustuotteille. Tällä hetkellä viidellä keski-eurooppalaisella pankilla on lisenssit indeksien käyttöön.

Indeksiyhtiöt valikoidaan Dow Jones Global -indeksin 3 000 osakkeen listalta. Ne pisteytetään ympäristöraportoinnin, ympäristönsuojelun tason, taloudellisen kunnon sekä sosiaalisen toiminnan perustella ja laitetaan toimialoittain paremmuusjärjestykseen. Tällä hetkellä kestävän kehityksen indekseihin on kelpuutettu reilut 200 yhtiötä yli 20 eri maasta.

Ympäristöasioiden esimerkillisen hoidon ja yhteiskunnallisen vastuunkannon lisäksi yhtiöiltä edellytetään hyvää taloudenpitoa: tuloksellisuutta, kasvua sekä kilpailukykyä.

Suomalaisyhtiöitä DJ Sustainability -indekseissä on peräti kahdeksan: Stora-Enso, Merita, Metso, Rautaruukki, Kemira, Partek, Kesko ja Raisio. Näistä Stora Enso on oman toimialansa, perustuotannon ykkönen.

Mutta missä on Nokia, joka on totuttu näkemään vähän joka listalla? Useista yhteydenotoista huolimatta Nokia ei viime vuonna vastannut SAM Sustainabilityn sille lähettämään toimialakohtaiseen kyselyyn, joten se tipautti itsensä pois jatkosta.

Kestävän kehityksen luulisi kiinnostavan myös Nokiaa, sillä tietokoneiden ja matkapuhelinten tuotanto kuormittaa ympäristöä ja käytöstä poistettavista laitteista on muodostumassa mittava jäteongelma. Nokian kilpailijoista indeksissä on mukana muun muassa amerikkalainen puhelinvalmistaja Nortel.

Nokian ja muiden Dow Jones Global-indeksiin yltäneiden yhtiöiden seuraava mahdollisuus profiloitua kestävän kehityksen kysymyksissä tarjoutuu keväällä, kun indeksit päivitetään. Uudet ja pois putoavat yhtiöt julkistetaan heinäkuussa.

SAM Sustainabilityn Flatz arvioi, että yritysten kiinnostus vastata niille lähetettävään vuosittaiseen kyselyyn kasvaa sitä mukaa, kun indeksien tunnettuus lisääntyy ja kilpailijoita alkaa nousta listoille.

Leonia lanseerasi lokakuussa Leonia Arvo -yhdistelmärahaston, joka perustaa sijoituspäätöksensä SAM Sustainabilityn laatimaan kestävän kehityksen luokitukseen. Rahaston sijoitusstrategiasta vastaa Deutsche Bankin tytäryhtiö DWS.

-SAM Sustainabilityn kehittämä konsepti kestävän kehityksen arvioimiseksi on konkreettinen ja avoin. Koska alue on vaikea, halusimme avuksemme yhtiön, joka tekee mahdollisimman läpinäkyvää tutkimusta, Leonia MM Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Susanna Miekk-oja kertoo.

-Suomi on yksin liian kapea markkina tällä alueella, joten rahasto on globaali. Sen tavoitteena on pyrkiä lähelle DJ:n kestävän kehityksen indeksiä, Miekk-oja lisää.

Leonia Arvo -rahaston markkina-arvo oli helmikuun lopussa noin 80 miljoonaa markkaa. Asiakkaita sillä oli vajaat 800.

Tuoreimmat osastosta