200003876 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Perinteinen talous verkottuu

16.3.2000 0:00

Perinteisetkin yritykset käyttävät internetiä liiketoiminnassaan yhä enemmän. Taloussanomien selvityksen mukaan kahden seuraavan vuoden aikana perusteollisuuden kärjessä tapahtuu selkeä muutos: internetin merkitys nousee melko vähäisestä melko tärkeäksi. Muutamille yrityksille se on jo nyt erittäin tärkeä osa liiketoimintaa.

Internet kuuluu nykyään lähes kaikkien suurten ja keskisuurten yritysten liiketoimintastrategiaan. Tieto antaa toiveita siitä, että suomalaiset eivät ole vielä täysin hukanneet otettaan sähköiseen kauppaan.

Verkkoon on kiire, sillä sama ilmiö on havaittu muuallakin maailmassa. London School of Economicsin ja E-Audits-tutkimusyrityksen raportin mukaan suuret traditionaaliset organisaatiot ovat oppineet hyödyntämään internetiä tehokkaasti.

Kansainvälisessä tutkimuksessa oli mukana sata maailman nopeimmin kasvavaa yritystä, joista kolme neljäsosaa sijaitsee Yhdysvalloissa. Parhaaksi arvioitiin englantilainen supermarketketju Tesco. Verkkoliiketoimintojen vertailuun pääsi myös kaksi suomalaisyritystä, Nokia ja UPM-Kymmene. Nokia oli listan seitsemäs, UPM löytyy sijalta 80.

Eurooppalaisten yritysten vertailussa suomalaiskaksikon asemat kohenevat toiseen ja 22. sijaan. Tutkimusta sponsoroineen Novellin suomalaisjohtaja Harry Martin pitää menestystä hyvänä. Silti ei varmasti olisi pahasta, jos tällaiseen tarkasteluun mahtuisi vastaisuudessa enemmänkin suomalaisia yrityksiä. Todennäköisesti tilanne paranee, kun päästään vertailemaan langattoman internetin eli wapista ponnistavien sovellusten hyödyntämistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?