200005889 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Meksikosta viedään Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan

Julkaistu: 16.3.2000 0:00

Meksiko on Latinalaisen Amerikan maista avautunein ja markkinatalousvaltaisin. Se on muuttunut kymmenessä vuodessa suljetusta, ulkomaailmaan vihamielisesti suhtautuvasta maasta avoimeksi markkinataloudeksi. Se on muuttunut tuojasta viejäksi ja agraarivaltiosta teollisuusmaaksi.

Meksiko eroaa muista alueen maista siinä, että se kuuluu Pohjois-Amerikan vapaakauppa-alueeseen eli Naftaan, mistä se on saanut melkoisesti vetoapua avautumiseensa.

Meksiko vie paljon Pohjois-Amerikkaan, mutta myös Eurooppaan. Kauppa muihin Latinalaisen Amerikan maihin on kuitenkin vähäistä.

-Suomen vienti Meksikoon on nelinkertaistunut viidessä vuodessa. Perinteinen kauppavaihto ei kuvaa kuitenkaan totuutta, sillä välillinen vienti Meksikoon on kolme kertaa suurempi kuin suora vienti, Meksikossa Finpron kaupallisena sihteerinä toimiva Niilo Kokkarinen huomauttaa.

Esimerkiksi Valmet vie tuotteita Ruotsista Meksikoon, Kemira Yhdysvalloista ja Euroopasta ja Nokia Yhdysvalloista ja Kaukoidästä.

Meksikon tulevaisuuden näkymät ovat hyvät. Peso-valuutalla on kuitenkin devalvoitumispaineita tai muuten maan kilpailukyky kärsii.

-Suurin uhka Meksikossa on Yhdysvaltain kysynnän heikkeneminen, Kokkarinen toteaa.

Tuoreimmat osastosta