200002941 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU:n komissio ei saa vastuuvapautta tileistään

Euroopan parlamentti vaatii komissiolta kurinpitotoimia budjettivarojen väärinkäytöstä

14.3.2000 0:00

Bryssel Euroopan komissio ei vapaudu alkuperäisen aikataulun mukaan varainhoitovuoden 1998 talousarvion toteuttamisesta.

Vaikka EU:n valtiovarainministerit antoivatkin eilisessä Ecofin-neuvoston kokouksessa suosituksen vastuuvapauden myöntämisestä, toinen EU:n budjettivallan käyttäjä Euroopan parlamentti ei aio myöntää vastuuvapautta komissiolle tämän viikon täysistunnossaan.

Parlamentin budjettivalvontavaliokunta käsitteli eilen illalla mietintöä, jossa se ehdottaa parlamentin täysistunnolle vastuuvapauden lykkäämistä.

Parlamentaarikot ovat suuttuneet siitä, että uusi komissio ei ole ryhtynyt riittävän päättäväisesti kurinpitotoimiin virkamiehiään vastaan rikkomuksista, jotka ovat olleet ahkerasti esillä myös tiedotusvälineissä.

Näitä ovat esimerkiksi entisen tiedekomissaarin Edith Cressonin hammaslääkäriystävältään aikoinaan ostamat asiantuntijapalvelut, joissa EU:n budjettivaroja tärvääntyi satoja tuhansia euroja.

Parlamentti ei ole myöntänyt komissiolle vieläkään vastuuvapautta vuoden 1996 tilinpäätöksestä, mikä johti Jacques Santerin komission eroon viime keväänä. Parlamentti lykkäsi myös vuoden 1997 vastuuvapauden myöntämistä viime keväästä tämän vuoden tammikuuhun.

Ei myönteistä lausumaa neljään vuoteen

Euroopan tilintarkastustuomioistuin ei ole myöskään antanut positiivista tarkastuslausumaa vuoden 1998 budjetista, koska kirjausten perustana olevissa taloudellisissa toimissa oli liikaa lähinnä teknisiä virheitä.

Tilintarkastajat eivät ole tosin antaneet myönteistä tarkastuslausumaa komissiolle neljään vuoteen, jolloin tuli käyttöön Hollannin hallinnosta kopioitu DAS-tarkastusjärjestelmä Amsterdamin sopimuksen seurauksena.

Hollannin valtiovarainministeri Gerrit Zalm on vaatinut komissiolta tiukkaa aikataulua siitä, milloin EU:n budjettivarojen käytössä päästään virheellisyyksistä eroon. Ecofin-neuvosto päättikin eilen jatkaa keskustelua aikataulun laatimisesta seuraavassa neuvoston kokouksessa.

Myös toiset suuret EU:n nettorahoittajat Saksa, Ruotsi ja Itävalta ovat vaatineet komissiolta kiireisiä toimia taloudenhoidon virheellisyyksien poistamiseen.

Komissio on yrittänyt puolustautua osoittamalla jäsenmaiden hallitukset suurimmiksi syyllisiksi rahankäytön virheisiin. EU:n budjetin loppusummasta 85 prosenttia menee maatalouden ja rakennerahastojen tukemiseen, mistä kantavat vastuun kansalliset viranomaiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?