200006328 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaiset yritykset laajenevat Baltiassa

Kasvua odotetaan varsinkin Liettuan investointeihin

14.3.2000 0:00

Suomalaiset yritykset laajentavat toimintaansa Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Sekä viennin että investointien määrä on kääntynyt taas nousuun Venäjän kriisin jälkeen.

Yksi suurimmista suunnitteilla olevista hankkeista on Latviaan rakennettava sellutehdas, jossa suomalainen Metsäliitto on mukana. Sonera käy ostoksilla, kun Latvian valtio myy puhelinyhtiönsä loppuosaa pörssin kautta.

Valtaosa Baltiaan etabloituneista yrityksistä on kertonut laajennussuunnitelmista osavuosikatsauksissa ja vuosikertomuksissa. Vetäytyjiin kuuluu Partek, joka luopui eristeliiketoiminnastaan.

Baltian maat kärsivät viime vuonna Venäjän kysynnän romahtamisesta ja joutuivat lamaan. Suurimpiin vaikeuksiin joutui Liettua. Sen vienti Venäjälle oli suurempaa kuin Viron ja Latvian, sen parhaat kauppakumppanit ovat Itä-Euroopan maat ja sen valuutta on sidottu dollariin.

Investoinnit Liettuaan ovat kasvaneet hitaammin kuin Viroon ja Latviaan. Odotuksissa on, että varsinkin Liettuan investoinnit ja kauppa voimistuvat lähivuosina huomattavasti. Liettuan markkinat ovat kaikista Baltian maista laajimmat.

Viro, Latvia ja Liettua osallistuvat EU-neuvotteluprosessiin, mikä vähentää poliittisia ja taloudellisia riskejä.

Suomalaiset ovat onnistuneet hyvin

Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton kauppapoliittisen asiamiehen Timo Laukkasen mukaan suomalaiset yritykset ovat etabloituneet hyvin Baltiaan. Esimerkiksi Viron suurin viejä on Elcoteq. Sonera ja Telia puolestaan tekivät Liettuan historian suurimman investoinnin viime vuonna, kun ne ostivat 60 prosenttia maan puhelinyhtiöstä 510 miljoonalla dollarilla.

Sijoitustoiminta on kiihtynyt sitä mukaa, kun maat ovat yksityistäneet laitoksiaan. Parhaillaan yksityistämisvuorossa on infrastruktuuri, esimerkiksi puhelinyhtiöt.

Suomen Pankin ekonomistin Seija Lainelan mukaan Virossa yksityistetään Tallinnan satamaa ja suunnitelmissa on yksityistää myös rautatiet, joista VR on kertonut olevansa kiinnostunut.

Listalla ovat lisäksi voimalat ja energiantuottajat. Viro ja Latvia ovat yksityistäneet pankkinsa, mutta Liettuassa on yksityistettävänä kaksi pankkia. Toinen kaupoista on tarkoitus saada tehdyksi tänä vuonna, vaikka Liettua ei vielä ole järjestänyt tarjouskilpailua.

-Jotkut länsipankit ovat kiinnostuneita näistä, mutta pankkien kunto sen tietysti ratkaisee, Lainela sanoo.

Suomalaispankeilla on edustustot Baltian maissa. Esimerkiksi Leonian johto on ilmoittanut, että se on kiinnostunut laajenemisesta Baltiassa.

Yritykset luottavat kasvumahdollisuuksiin

Valtaosa suomalaisten sijoituskohteista Baltiassa on palvelusektorilla, johon kuuluvat kauppa, kuljetus, tietoliikenne ja muut palvelut. Sen osuus on kuitenkin laskenut parin vuoden takaisesta, jolloin se oli 60-70 prosenttia.

Tuoreimmat tarkat luvut suorien sijoitusten määrästä ovat vuodelta 1997, jolloin suorat sijoitukset Suomesta Viroon olivat 984 miljoonaa markkaa, Latviaan 434 miljoonaa markkaa ja Liettuaan 111 miljoonaa markkaa.

Yritys-Sammon kansainvälisten alojen johtajan Minna Kohmon mukaan Baltian maissa avautuu jatkuvasti uusia mahdollisuuksia. Baltia on yrityksen kasvualue ja osa kotimarkkinaa.

Yritys-Sampo meni Baltiaan 90-luvun alussa ja aloitti palvelemalla suomalaisia ja kansainvälisiä yritysasiakkaita. Sittemmin toimenkuva on laajentunut yleisyhtiöksi. Virossa markkinaosuus on 38 prosenttia.

Kohmon mukaan riskit pienenevät koko ajan, koska lainsäädäntö muuttuu vakaammaksi.

-Maissa tehdään suuria lainsäädännön muutoksia. Viroon on tulossa lakisääteinen tapaturmavakuutus, mikä merkitsee huomattavia haasteita volyymissä. Liettuaan on tulossa pakollinen moottoriajoneuvolaki, Kohmo sanoo.

Paulig aloitti toiminnan Baltiassa samoihin aikoihin Sammon kanssa. Yhtiö aloitti kahvilla ja vie nykyisin myös mausteita. Toimitusjohtaja Rauno Paajasen mukaan kulutus kasvaa.

-Pitää saavuttaa molemmilla tuotteilla johtava asema kaikissa Baltian maissa niin kuin Virossa olemme jo. Mausteilla olemme kaikissa Baltian maissa johtava brandi. Kahvilla olemme kakkonen ja kolmonen, Paajanen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?