200002872 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työstä pitää selvitä hengissä

11.3.2000 0:00

Työturvallisuuskeskuksen asiamiehen Seppo Älänärän mielestä hyvään työympäristöön kuuluu ehdottomasti se, että sieltä lähdetään terveenä kotiin. Erityisen huono työympäristö oli paperitehdas vuonna 1997. Silloin paperiteollisuudessa kuoli seitsemän ihmistä, mistä Työturvallisuuskeskus sai idean nolla tapaturmaa -projektiin.

-Isoissa organisaatioissa ajatellaan helposti, että kaikki on hyvin, kun tehdas pysyy valtakunnan tapaturmakeskiarvon alapuolella. Halusimme muuttaa tämän ajattelun ja saada ihmiset ymmärtämään, ettei yksikään onnettomuus kuulu asiaan.

Kun Työturvallisuuskeskus pari vuotta sitten alkoi iskostaa nolla-ajattelua sellumiehiin, useimmat pitivät tavoitetta huuhaana: ainahan sitä tekevälle sattuu! Monen tietoiskun ja informaatiopaketin jälkeen Alanärä sai kuitenkin viime syksynä iloisia uutisia. Tutkimus paljasti, että yli 70 prosenttia paperi- ja selluteollisuuden työsuojelu- ja työterveyshenkilöstöstä hyväksyi nolla tapaturmaa -ajatuksen täysin. Se tarkoittaa, ettei kovin moni enää pidä turmaa väistämättömänä seurauksena työnteosta.

Työturvallisuuskeskuksen rooli nolla tapaturmaa -kampanjassa on ollut tiedon tuottaminen. Työpaikat ovat itse päättäneet, miten tietoa käyttävät. Alanärän mielestä tärkeintä on, että työntekijät ja johto toimivat yhteistyössä ja työturvallisuutta johdetaan selkeästi.

Erityisen hyvin käytännön työssä on Alanärän mielestä onnistunut UPM-Kymmenen Kaipolan-tehdas. Siellä on järjestetty tietoiskuja ja teemaviikkoja, istuttu koulutuksessa ja kuultu kokemuksia konsernin muilta tehtailta. Tärkein on kuitenkin tehty arjessa: työsuojelu on viety mahdollisimman lähelle lattiaa. Kun päätös tehdään nopeasti ja omassa työpisteessä, siihen ei liity turhia tunnelatauksia ja edunvalvontakiistoja.

Kaipolan-tehtaiden suojelupäällikkö Timo Järvinen kehuu tehtaansa tapaturmalukujen olevan konsernin pienimmät. Hänen mielestään se johtuu mainiosta yhteistyöstä ja hyvästä hengestä.

-Olimme ensimmäinen paikka, jossa työturvallisuudessa otettiin käyttöön liikkeenjohdon menetelmät. Meillä työturvallisuutta johdetaan niin kuin muutakin toimintaa: päätetään tavoitteet, tehdään strategia ja hoidetaan seuranta. Tärkeää on myös se, että yksikkö tekee hyvää tulosta. Se antaa enemmän resursseja suojeluunkin.

Paperitehdas

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?