Lihavan ladyn eepos

Julkaistu:

Edellisvuonna suomalaisiin kirjakauppoihin ilmestyi Clarissa Dickson Wrightin ja Jennifer Patersonin kirja Kaksi lihavaa leidiä samannimisen televisiosarjan sivutuotteena. Leidien laardia pelkäämätön asenne kauhistutti, mutta myös ihastutti - siitäkin huolimatta, että Dickson Wright kuvailee Harpers & Queen -lehden tammikuun numerossa kaksikon olleen yhtä keinotekoisesti yhteen sysätty tuote kuin Spice Girls. Sarjassa leidien kattiloissa porisi kaloreita tihkuvia muhennoksia, jotka oli valmistettu perinteiseen tapaan aidolla slow food -asenteella.

Patersin siirryttyä ajasta ikuisuuteen Dickson Wright jatkaa työtään ruokakirjoittamisen parissa. Hänen uusi kirjansa, Food - what we eat and how we eat, on saanut ihastuneen vastaanoton Englannissa. Dickson Wrightin ansiona onkin se, ettei hän vain ratsasta suositun tv-kasvon maineellaan, vaan tuntee kokkaamisen maailman läpikotaisin. Omaperäisenä persoonana pidetty kirjailija on elättänyt itsensä työskentelemällä esimerkiksi kokkina risteilyjahdilla Karibialla ja pitämällä ruokakirjoihin erikoistunutta myymälää Edinburghissa. Lisäksi hän kirjoittaa maailmankuuluun viinijulkaisu Decanteriin ja toimii Harpers & Queenin ruokakolumnistina.

Niinpä 1900-luvun ruoka-antologiaksi kutsuttu kirja on takuutyötä. Dickson Wright on paitsi toimittanut lähes 400-sivuisen eepoksen, myös kirjoittanut esittelyn jokaisesta sen yli 130 teemasta. Varsinaisesta tekstiosuudesta vastaavat 1900-luvun eri ruokakirjoittajat innokkaista amatööreistä kaiken nähneisiin ammattilaisiin.

Aakkosjärjestyksessä teemasta toiseen etenevä kirja kulkee abroad- ja aphrodisiac-aiheista wedding- ja youth-teemoihin. Välillä sivutaan tabuja, kuten kannibalismia ja fasismia palaten sitten turvallisemmalle maaperälle jäätelön ja leivän pariin. Viini ei ole päässyt kirjan teemojen sekaan, sillä alkoholismista selviytynyt Dickson Wright on itse absolutisti.

Mukaan on valittu esimerkiksi George Orwellin lyhyt, poliittinen teksti siitä, miten niukasti työttömän kaivosmiehen pöydässä oli ruokaa ja Voguen neuvoja vuodelta 1939 tasokkaiden aterioiden valmistamiseen sodan keskellä. Reseptejä kirjassa ei juuri ole, joskin mukaan on otettu muun muassa ohjeet sipuleiden oikeanlaisesta pilkkomisesta ja neuvoja todella hyvän kahvin valmistamiseen.

Dickson Wrightin oma suhde ruokaan kuultaa kirjan läpi. Nykyajan hömpötyksistä leidi ei perusta. Modernin keittiön muotiasioista mukaan ovat eksyneet vain aurinkokuivatut tomaatit, joilla on oikeastaan pitkä historia takanaan kuivaamalla säilöttyinä herkkuina. Tosin sekaan on päässyt muutamia outoja kuriositeetteja, kuten katkelma kirjailija Gertrude B. Steinin rakastajan, Alice B. Toklasin keittokirjasta, joka neuvoo kotitekoisten kannabiskaramellien valmistuksen.

Pääasiallisesti kirja kuitenkin koostuu eurooppalaisen keittiön keskeisistä ilmiöstä. Esimerkiksi Robert Carrierin kirjoitus taikakeinoista saada kohokas onnistumaan kohottaa tämän helposti likilaskuiseksi jäävän ruokalajin osaksi eurooppalaista sivistystä eikä syyttä.

Kirja on kuvitettu vanhoilla mainoksilla, elokuvista napatuilla kuvilla sekä mehevillä, hyvin läheltä otetuilla valokuvilla, joiden käyttäminen on ollut kansainvälisissä ruokakirjoissa ja -lehdissä trendikästä viime vuosina. Kuvat tasapainottavat tekstipaljoutta, mutta silti jotakin jää puuttumaan. Vaikka antologia kattaa ruokateemoja englantilaisten aakkosten verran A:sta Z:aan, syödään muuallakin päivittäin kuin Isossa-Britanniassa ja sen entisissä siirtomaissa. Maantieteellisessä kapea-alaisuudessa kirja ei olekaan siirtymä 2000-luvulle, vaan muisto menneestä 1900-luvusta. Sellaisena se on kuitenkin viihdyttävä ja aihe monelle taikinakuorta syvemmälle menevälle ruokakeskustelulle.

Food - what we eat and how we eat. Toim. Clarissa Dickson Wright. London: Ebury Press 1999. Hinta Akateemisessa Kirjakaupassa 385 mk.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Perhe osti valmistalon, jossa he eivät voi asua: ”Kotimme arvo on pankin mukaan 0 euroa”

    2. 2

      Perheenisä Pasi pelkää talvea: Avaimet käteen -talo sai energialuokan G – ”Ei varaa muuttaa terveempään taloon”

    3. 3

      Työttömyystukiin tulee uusi leikkuri – näin toimii kiistelty ”aktiivimalli”

    4. 4

      Yli 13 000 suomalaista jää korvauksetta tuontiautojen verotuskiistassa – KKO ei myöntänyt valituslupaa

    5. 5

      Ruotsissa saa suomalaisen keskipalkasta 2 200 euroa enemmän käteen – näin palkkoja verotetaan eri maissa

    6. 6

      Suomen talous kasvaa, mutta ministeri Orpo haluaisi kiristää finanssi­politiikkaa – ”Pitäisi saada jotain säästöön”

    7. 7

      Noin 1000 ihmistä omistaa 40 prosenttia kaikista bitcoineista – ”valaat” voivat romauttaa koko valuutan

    8. 8

      Venäjän pakastealtaisiin suomalaistäytettä: Apetit saa tuotteitaan paikallisiin Prismoihin

    9. 9

      Caverionilta tulosvaroitus: käyttökate ei kaksinkertaistu, mutta kasvaa kuitenkin

    10. 10

      ”Autojobbari Antti tienaa yli 70 000 euroa vuodessa ja viettää luksuselämää” – verottajalle vyöryy vinkkejä autokaupasta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Perheenisä Pasi pelkää talvea: Avaimet käteen -talo sai energialuokan G – ”Ei varaa muuttaa terveempään taloon”

    2. 2

      Perhe osti valmistalon, jossa he eivät voi asua: ”Kotimme arvo on pankin mukaan 0 euroa”

    3. 3

      Työttömyystukiin tulee uusi leikkuri – näin toimii kiistelty ”aktiivimalli”

    4. 4

      Ruotsissa saa suomalaisen keskipalkasta 2 200 euroa enemmän käteen – näin palkkoja verotetaan eri maissa

    5. 5

      Yli 13 000 suomalaista jää korvauksetta tuontiautojen verotuskiistassa – KKO ei myöntänyt valituslupaa

    6. 6

      Noin 1000 ihmistä omistaa 40 prosenttia kaikista bitcoineista – ”valaat” voivat romauttaa koko valuutan

    7. 7

      ”Autojobbari Antti tienaa yli 70 000 euroa vuodessa ja viettää luksuselämää” – verottajalle vyöryy vinkkejä autokaupasta

    8. 8

      Työministeri Lindström myönsi: Aktiivimallissa kyse työttömien pakottamisesta

    9. 9

      Halkoja, aurausta, mökin laajennusta – näin tavallinen kansa välttelee veroja

    10. 10

      Suomen talous kasvaa, mutta ministeri Orpo haluaisi kiristää finanssi­politiikkaa – ”Pitäisi saada jotain säästöön”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Perheenisä Pasi pelkää talvea: Avaimet käteen -talo sai energialuokan G – ”Ei varaa muuttaa terveempään taloon”

    2. 2

      ”Autojobbari Antti tienaa yli 70 000 euroa vuodessa ja viettää luksuselämää” – verottajalle vyöryy vinkkejä autokaupasta

    3. 3

      Halkoja, aurausta, mökin laajennusta – näin tavallinen kansa välttelee veroja

    4. 4

      Perhe osti valmistalon, jossa he eivät voi asua: ”Kotimme arvo on pankin mukaan 0 euroa”

    5. 5

      36-vuotias teki kirpputorikokeen puoli vuotta sitten ja on nyt miljonääri

    6. 6

      Annu lähetti 127 työhakemusta – tyrmistyi rekrytoijien käytöksestä

    7. 7

      Työttömyystukiin tulee uusi leikkuri – näin toimii kiistelty ”aktiivimalli”

    8. 8

      23 000 asukkaan ruotsalaiskunta muuttaa pois kaivoksen alta – Sirkka kertoo: ”Heti Suomen puolelle, kun pääsemme eläkkeelle”

    9. 9

      Kiinteistönvälittäjä kahmi itselleen 164 000 euron välityspalkkiot

    10. 10

      Perheyhtiö lahjoittaa jokaiselle työntekijälleen 1000 euroa – tuhannen hengen työporukka riemuitsi: ”Meillä oli ilo rajaton”

    11. Näytä lisää