200004612 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kymmeniä ahventonneja Keski-Eurooppaan

9.3.2000 0:00

Säkylän Pyhäjärvellä kuuden miehen nuottakuntaan kuuluva Jouni Aaltonen näkee ahvenen kalastuksen hyväksi lisäksi ammattikalastajan kukkarolle. Viime ja tämä talvena muikkusaaliit ovat olleet erittäin hyviä, ja parhaalla vedolla on kalaa noussut viisi tonnia.

-Muikkukannat vaihtelevat kuitenkin vuosittain. Huonoina saalisvuosina ahvenen merkitys kasvaa. Tänä talvena ahven ei ole sitä paitsi täyttänyt kokonsa puolesta laatuvaatimuksia, sillä kalojen paino on jäänyt alle 40 gramman. Viime vuonna ahvenen osuus oli sen sijaan merkittävä ja hintakin paljon parempi kuin rehukalalla, kertoo Aaltonen.

Viime talvena ahventa pyydettiin Pyhäjärvestä Keski-Euroopan markkinoille kymmeniä tonneja. Tänä vuonna on nuottauksessa toistaiseksi jääty muutamaan tuhanteen kiloon. Lisäksi on toimitettu jonkin verran pilkkiahventa.

Pyhäjärvellä toimii neljä ammattimaista nuottakuntaa. Motorisoitu talvinuottaus kestää marraskuusta huhtikuuhun. Kalaan lähdetään joka päivä säähän katsomatta. Suurin osa kalasaaliista toimitetaan Helsinkiin tai Kuopioon tukkuun, josta se leviää edelleen ympäri maata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?