200004971 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työsopimuslaki myötätuulessa

Julkaistu: 8.3.2000 0:00

Työsopimuslainsäädännön käsittely eduskunnassa etenee odotettua paremmin. Näillä näkymin uusi laki voitaisiin saada käsitellyksi eduskunnassa ennen kesälomia.

Lain valmistelu on kuitenkin sujunut poikkeuksellisen riitaisasti. Asiaa valmistellut komitea joutui pyytämään useita jatkoaikoja ja tästäkin huolimatta lopullinen esitys valmistui riitojen säestämänä.

Pahimmat kiistat liittyivät työehtosopimusten yleissitovuuden määrittelyyn uudessa laissa. Suomen Yrittäjät on kokenut määrittelyn laajentavan yleissitovuuden aikaisempaa useampiin pienyrityksiin. Tulkinta ei kuitenkaan ole ollut yksimielinen.

Aikaisemmin yrittäjät vaativat lakitekstiä muotoiltavaksi tältä osin uudestaan. Toissapäivänä eduskunnassa kuultavana olleet yrittäjien edustajat olivat kuitenkin valmiita hyväksymään itse lakitekstin sellaisenaan, jos sen perusteluihin saadaan muutoksia. Tämä mahdollistaisi koko työsopimuslain käsittelyn alkuperäisessä aikataulussa.

Lopullista totuutta uuden lain yleissitovuuskohdan muutosten vaikutuksista yrityksiin on käytännössä mahdotonta koskaan saada selville. Kiistan kärjistymisessä onkin nähty järjestöpoliittista kunnianhimoa. Yrittäjät ovat halunneet tuoda tärkeän lain käsittelyssä ääntään aikaisempaa vahvemmin kuuluville. Ääni on nyt kuultu ja asia alkaa olla kypsä sovittavaksi. Hyvä näin, koska uusi työsopimuslaki tuo monessa asiassa parannusta nyt jo auttamatta vanhaksi käyneeseen lakiin.

Tuoreimmat osastosta