200002594 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Umts-lupien jako alkoi Britanniassa

Julkaistu: 7.3.2000 0:00

Sonera mukana tytäryhtiönsä Spectrumin kautta

Lontoo Britannian hallitus aloitti kolmannen sukupolven kännykkälisenssien huutokaupan eilen. Mukana on 13 tarjoajaa. Kilvan suosikkeja ovat nykyiset neljä operaattoria Vodafone, BTCellnet, Orange ja One2One.

Myös ulkomaisten teleoperaattoreiden ja Soneran tytäryhtiön Spectrumin mahdollisuuksia pidetään hyvinä. Sonera omistaa Spectrumista 67 prosenttia. Muita omistajia ovat muun muassa brittiläinen vähittäiskauppatavaraketju Tesco sekä Virgin.

Umts-lisenssit kaupataan monikierroksisella huutokaupalla, joka saattaa kestää jopa yli kuukauden. Useiden analyytikkoarvioiden mukaan yhden lisenssin hinta saattaa nousta jopa kymmeneen miljardiin markkaan.

Ainakin yksi lisensseistä menee kokonaan uudelle markkinatulokkaalle, mutta myöskään vanhat kännykkäoperaattorit eivät voi olla varmoja umts-mahdollisuuksistaan.

Orangen asema on vaikea

Etenkin maan kolmanneksi suurimman operaattorin, Orangen asema on vaikea, sillä yhtiön tilapäisenä omistajana on Vodafone, joka joutuu myöhemmin luopumaan Mannesmannin oston yhteydessä saamastaan yhtiöstä.

Orange ei siis voi nojautua vahvoihin taustatukiin, kuten useimmat muut kilpailijat. One2Onen omistaa Deutsche Telekom ja BTCellnetin British Telecommunications.

Orangen asema voi mutkistaa huutokauppaa muutenkin, sillä BTCellnet uhkaili viime viikolla turvautuvansa juristeihin, jos kaksi saman omistajan yhtiötä on mukana tarjouskilvassa. BTCellnet ei kuitenkaan toteuttanut uhkaustaan vielä eilen.

Myös Soneran asema osana Spectrumia saattaa joutua vaakalaudalle, mikäli huhu Vodafonen aikomuksesta ostaa palanen Soneraa osoittautuu todeksi.

Tuoreimmat osastosta