Verovapaus lisäsi selvästi kullan kysyntää

Yksityisten kansalaisten ei tarvitse enää maksaa 22 prosentin

Sijoituskullan kysyntä on Suomessa selvästi lisääntynyt vuodenvaihteen jälkeen. Syynä on lakimuutos, jonka ansiosta yksityisten sijoittajien ei enää tarvitse maksaa kullasta 22 prosentin arvonlisäveroa.

-Tällä hetkellä ihmiset eivät edes vielä tiedä kovin laajasti verottomuudesta. Kunhan tieto lisääntyy, kysyntä nousee todennäköisesti reippaammin. Varsinkin kun sijoittaminen on muutenkin nousussa, arvioi vientimyyjä Kyllikki Vesanen Outokumpu Harjavalta Metals Oy:stä. Yhtiö myy kultaa sekä suoraan yksityisille että alan liikkeille.

Toinen merkittävä kullanmyyjä K.A. Rasmussen Oy kertoo myös kaupan vilkastuneen. Alkuvuoden aikana yksityisille on mennyt parikymmentä kiloa kultaharkkoja, kun viime vuosina koko vuoden myynti on jäänyt alle kymmeneen kiloon.

-Kysyntä on ollut suurin piirtein sellaista kuin odotimmekin, toteaa Niklas Sundman K.A. Rasmussenilta.

Kultakeskus Oy:n toimitusjohtajan Ilkka Ruoholan mukaan kultaan sijoittamisesta ovat tähän asti olleet kiinnostuneimpia varttuneemmat kansalaiset, mutta uuden verotuskäytännön mukana markkinoille odotetaan laajempaakin joukkoa.

-Mielenkiinto on oleellisesti kasvanut ja sijoituskullan myynti moninkertaistuu tänä vuonna, toteaa Ruohola.

Kulta-alan yrityksille sijoituskullan myynti on vain pieni osa liiketoimintaa. Myös myynnistä jäävät marginaalit ovat varsin pieniä.

Hinta ollut kovassa liikkeessä

Esimerkiksi Keski-Euroopassa kulta on säilyttänyt asemansa melko suosittuna sijoitusmuotona, mutta Suomessa kokonaismyynti on viime vuosina ollut karkeiden arvioiden mukaan ennemmin kymmeniä kuin satoja kiloja vuodessa.

Vaisun kaupan syynä on ollut kova verotus, sillä yksityisostaja joutui aiemmin maksamaan ostohetkellä 22 prosenttia arvonlisäveroa. Myyntihetkellä veroa ei ole kuitenkaan saanut takaisin eli kullan arvon on pitänyt nousta melkoisesti, jotta sijoittaja pääsisi edes omilleen.

EU-direktiiviin perustuvan lainmuutoksen jälkeen verottomuus koskee harkko- ja levymuotoista sijoituskultaa sekä sijoituskultakolikkoja. Myynnissä on esimerkiksi 100, 250, 500 ja 1 000 gramman harkkoja. Tällä hetkellä kultakilo maksaa verottomana noin 60 000 markkaa.

Kullan maailmanmarkkinahinta on ollut viime vuosina kovassa liikkeessä.

Nelisen vuotta sitten kultaunssi maksoi korkeimmillaan yli 400 dollaria, mutta muun muassa Englannin ja Sveitsin keskuspankkien isojen myyntien jälkeen hinta romahti viime kesänä peräti 250 dollarin tuntumaan.

Viime aikoina kultaunssin hinta on ollut 290 dollarin tietämillä.

Edellisellä nousukaudella kultaa sai automaatistakin

Suomalaisilla on aiemminkin ollut vetoa kultaan, sillä edellisen kovan nousukauden aikana 1980-luvun lopulla Suomesta sai ostaa kultaharkkoja jopa automaatista.

Kansallis-Osake-Pankin kulta-automaatti sijaitsi Kluuvin kauppakeskuksessa Helsingissä, missä oli maailmanmarkkinahintaan tarjolla kymmenen gramman pikkuharkkoja sekä kultakolikkoja.

Automaatti oli varsin harvinainen: niitä oli tiettävästi vain kaksi koko Euroopassa, yksi Sveitsissä ja toinen Helsingissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?