20000677 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Englannin keskuspankki harkitsi puuttumista punnan arvoon

Britannian kauppavaje kasvoi uuteen ennätykseen

25.2.2000 0:00

Lontoo

Englannin keskuspankki harkitsi puuttumista punnan arvoon kaksi viikkoa sitten. Osa rahapoliittisen komitean jäsenistä oli valmis myymään pankin omia puntia, jotta valuuttakurssi saataisiin heikkenemään.

Komitea luopui kuitenkin ajatuksesta, koska se pelkäsi, ettei punnan arvoon vaikuttaminen onnistuisi ja että epäonnistumisen seurauksena pankki menettäisi uskottavuuttaan. Intervention puolustajien mielestä käytännön toimet olisivat kertoneet markkinoille pelkkiä puheita tehokkaammin, että pankki on tosissaan huolestunut punnan korkeasta kurssista.

Kaksi viikkoa sitten pidetty kokous päätyi kuitenkin nostamaan peruskorkoa kuuteen prosenttiin, mikä nosti heti myös valuuttakurssia. Kun kokouksen pöytäkirjat toissapäivänä julkistettiin, punnan arvo laski.

Kokouspöytäkirjoista ilmenee myös, etteivät rahapoliittisen komitean näkemykset tulevaisuuden koronnostotarpeista ole yhteneväisiä. Osa jäsenistä uskoo, että nykyinen korkotaso on riittävä leikkaamaan maan talouden ylikuumenemista, osa ei.

Brownilta vaaditaan budjettikuria

Myös Britannian viime vuoden vaihtotase osoittaa, että valuutan arvosta on syytä huolestua. Vaihtotaseen on kasvanut ennätyslukemiin, 25 prosenttiin. Kauppataseen vaje oli peräti 263 miljardia markkaa, mutta koska palvelujen vienti on plussan puolella, kokonaisuudessaan vaihtotaseen vaje jäi 154 miljardiin markkaan.

Keskuspankki toivoo valtiovarainministeri Gordon Brownilta tiukkaa budjettikuria. Ensi kuussa julkistettavassa budjetissa ei saisi olla sen enempää verohelpotuksia kuin julkisten palvelujen parannuksiakaan, jotta ylikuumenemiselta voitaisiin välttyä ja korko- ja valuuttapaineet helpottuisivat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?