200006653 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Varoitusliput liehumaan

Julkaistu: 25.2.2000 0:00

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan jatkaa varoituksiaan korkojen noususta ja teknologiaosakkeiden indeksi Nasdaq nousee. Korkomarkkinoilla odotetaan Yhdysvaltojen yli yön ohjauskoron nousevan 5,75 prosentista 6,5 prosenttiin lokakuuhun ja 6,75 prosenttiin ensi tammikuuhun mennessä.

Samaan aikaan Yhdysvaltojen talous velkaantuu kiihtyvällä vauhdilla ja sen krooniseksi käynyt vaihtotaseen vaje pahenee. Yhdysvaltojen talous muistuttaa jo taannoisia Aasian tiikeritalouksia: pitkään jatkunut ennätyskasvu ja korkeuksiin kirineet osakemarkkinat yhdistyneenä kasvavaan vaihtotaseen vajeeseen ja pahenevaan velkataakkaan. Kotitalouksien säästämisaste on painunut nollan alle ensi kertaa sitten vuoden 1932 lamakauden ja yritysten velkaantumisaste on noussut ennätystasolle.

Maksettavaksi erääntyvä velka vähentää aina kulutukseen käytettävissä olevia varoja. Velan korot syövät myös osaltaan käytettävissä olevia tuloja, mikä vähentää kulutusta entisestään. Korkotason nousu keskuspankin kiristysten johdosta iskee nimenomaan amerikkalaisten kulutusjuhlaan ja vähentää maan talouden kasvua.

Kun osa kulutuksesta perustuu nousevien osakekurssien varassa velkaantumiseen, voi kulutus kurssilaskun koittaessa supistua yllättävän nopeasti. Dow Jones-indeksi on tämän vuoden aikana heikentynyt jo 11 prosenttia ja S&P 500 vajaat kahdeksan. Nasdaq on sitä vastoin noussut reilut 11 prosenttia.

Yhdysvaltojen lyhyiden korkojen nousu näkyy jo rahamarkkinoilla. USA:n tuottokäyrä kääntyi koronnosto-odotuksia kuvastaen kyttyrän muotoiseksi jo joitakin viikkoja sitten. Euroalueen korkokäyrä on alkanut osoittaa samanlaisia oireita. Euroopan Keskuspankin parin viikon takainen ohjauskoron nosto on vähentänyt euroalueen tuottokäyrän jyrkkyyttä pitkien korkojen laskettua ja lyhyiden noustua.

EKP perusteli koronnostoaan euroalueen talouksien kiihtyvällä kasvuvauhdilla jonka inflaatiota nostavia vaikutuksia pankki pyrkii ennalta ehkäisemään. Inflaatiopaineita nostaa myös Saksan metallialan 5,5 prosentin palkankorotusvaatimus, jota perusteltiin Saksan metalliteollisuuden tuottavuuden kasvulla.

Saksan julkinen sektori vaati keskiviikkona myös viiden prosentin korotuksia. Saksan talous kasvoi viime vuonna 1,3 prosenttia ja tämän vuoden kasvuksi arvioidaan 2,4 prosenttia. Koska julkisen sektorin palkat maksetaan yksityisen sektorin veroista, ne eivät voi kasvaa maan taloutta nopeammin ilman että veroja korotetaan. Korkeammat verot jättävät vähemmän varoja yksityisen sektorin, yritysten ja kotitalouksien käyttöön, mikä tietää niiden kulutuksen ja investointien vähenemistä ja hidastaa talouden kasvua. Kasvun hidastuminen yhdessä palkkatason nousun kanssa nostaa talouden rahan määrää suhteessa tuotantoon, mikä lisää inflaatiopaineita.

Kun metalliteollisuuden palkankorotusvaatimus näyttää riittäneen liikuttamaan keskuspankkia, on julkisen sektorin palkkavaatimus pakko ottaa huomioon EKP:n tulevaa rahapolitiikkaa arvioitaessa. Euroalueen korkotason odotettua jyrkempi ja nopeampi nousu kyseenalaistaa päämaiden, Saksan, Italian ja Ranskan vasta oraalle päässeen talouskasvun. Mikäli euroalueen oma Nasdaq, Helsingin Hex-indeksi osoittautuu yhtä immuuniksi keskuspankin varoituksille kuin amerikkalainen virkaveljensä, ei suomalaissijoittajalla ole syytä huoleen. Jos sen sijaan uskoo talouskasvun ja korkotason yhteyden arvopapereiden ja kiinteistöjen hintoihin olevan jotakuinkin entisellään, on johtopäätös selvä. Yhdysvaltojen korkojen nousu on jo laskettu, teknohuumasta kärsivää Nasdaqia lukuun ottamatta, mukaan osakekursseihin. Jos Saksan ammattiliitot ajavat EKP:n jäähdyttämään kustannuspaineita korkotasoa nostamalla, ei euroalueen ydinmaiden talouskasvu voi mitenkään päästä kunnolla vauhtiin, mikä näkyy Suomenkin talouden kasvussa ja odotuksissa ennemmin tai myöhemmin.

Tuoreimmat osastosta