200008128 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Arvonalennukset uhkaavat yhä pankkien kiinteistöjä <RV

Julkaistu: 23.2.2000 18:32

Rahoitustarkastuksen mukaan alaskirjauksissa on vielä tekemistä

Pankit joutuvat vielä pudottamaan kiinteistöjensä arvoja, jos markkinatilanne muuttuu nykyisestä.

Rahoitustarkustus on seurannut huolissaan tilannetta. Ratan apulaisjohtajan Kaiju Kallion mukaan pankeilla on vielä tekemistä kiinteistöjen oikeiden arvostusten suhteen. Rata on viime vuosina useaan otteeseen patistanut pankkeja arvostamaan kiinteistöjensä arvot oikein.

Merita-Nordbanken joutui kirjaamaan Aleksian myynnistä Ilmariselle 240 miljoonan markan tappion tasearvoon verrattuna.

Merita-Nordbankenin varatoimitusjohtajan Pertti Voutilaisen mukaan pankkivoi joutua tekemään lisää arvonalennuksia markkinatilanteen niin vaatiessa.

-Tämän hetken tilanteessa ne (tasearvot) ovat oikealla tasolla, hän arvioi.

Myöskään Osuuspankkiryhmän johtaja Markku Koponen ei sulje pois mahdollisuutta, että osuuspankit joutuisivat vielä tekemään alaskirjauksia.

-Se riippuu siitä, miten markkinat kehittyvät.

Alaskirjausten määrä miljardeja

Voutilainen arvioi, että Merita Pankki on tehnyt 1990-luvulla kiinteistöihinsä noin viiden miljardin markan arvonalennukset.

Koposen mukaan osuuspankit ovat 1990-luvulla tehneet kiinteistöihin arvonalennuksia noin 1,5 miljardin markan edestä. Viime vuonna alaskirjausten määrä oli 150 miljoonaa markkaa.

Viime vuoden taseessa Merita-Nordbanken pudotti kiinteistöjensä arvoa 856 miljoonalla markalla. Niistä osa eli 535 miljoonaa markkaa koski Aleksian kiinteistöjä. Viimeisen kahden vuoden aikana Merita on joutunut pudottamaan Aleksian kiinteistömassan arvoa 775 miljoonalla markalla.

Kiinteistömassat sulavat

Aleksia-kauppa sulattaa kerralla suurosan pankkien kiinteistöomaisuudesta. Aleksian myyntihinta oli 2,2 miljardia markkaa. Kuitenkin Meritan taseesta poistui kiinteistöjä kaupan avulla noin yhdeksän miljardin markan edestä.

Voutilainen arvioi konsernin kiinteistöomaisuudeksi Aleksia-kaupan jälkeen yhdeksän miljardia markkaa.

Kauppahinnan ja tasearvon ero johtuu Aleksian veloista.

Kolme isoa pankkia ovat vuoden aikana myyneet runsaasti maata ja rakennuksia. Niiden arvo oli vuosi sitten noin 30 miljardia markkaa, mutta nyt vastaava luku on 20 miljardia.

Osuuspankkiryhmällä on tällä hetkellä kiinteistöjä taseessa 10 miljardin markan edestä. Pääosin pankkien omistamat kiinteistöt ovat Meritalla ja osuuspankeilla. Leonialla on kiinteistöjä parin miljardin markan edestä.

Tuoreimmat osastosta