200005995 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pörssin uusi hinnasto houkutti puolta välittäjistä

22.2.2000 0:00

Helsingin pörssi otti vuoden alussa käyttöön uuden kiistellyn hinnaston, jonka perusteella se laskuttaa osakevälittäjiä palveluistaan.

Maksu-uudistus herätti pankkiiriliikkeissä etukäteen ristiriitaisia reaktioita, minkä vuoksi päädyttiin vuoden siirtymäaikaan. Tänä vuonna välittäjät voivat valita joko uuden hinnaston tai siirtymäkauden maksut.

Helsingin pörssin johtaja Mika Björklund kertoo, että pörssin noin 30 välittäjän valinnat jakautuivat suunnilleen puoliksi vaihtoehtojen kesken.

Uusi hinnasto on sekoitus uutta ja vanhaa. Välittäjät maksavat pörssille edelleen kiinteän kuukausimaksun sekä osakekaupan arvoon perustuvan maksun, jota alennettiin 0,0025-0,0035 prosenttiin. Näiden lisäksi käyttöön otettiin 0,9-1,5 euron tarjouskohtainen maksu, joka peritään kauppaan johtaneista tarjouksista.

Siirtymäkauden hinnastossa tarjouskohtainen maksu on alempi, mutta kaupan arvoon perustuva maksu vastaavasti korkeampi.

Uusi tapahtumakohtainen maksu korvaa aiemman järjestelyn, jossa pörssi laskutti välittäjiltä yhteensä 150 000 euroa kuukaudessa. Summa jyvitettiin jälkikäteen vaihto-osuuksien perusteella.

Uuteen hinnastoonsa pörssi haki mallia Frankfurtista ja Tukholmasta.

-Nähdäksemme Helsingin hinnat ovat kansainvälisessä vertailussa erittäin kilpailukykyisiä, Björklund sanoo.

Kilpailuvirastolle jätettiin maksu-uudistuksesta viime syksynä kaksi selvityspyyntöä. Toisen tekivät pankkiiriliikkeet eQ ja FSB ja toisen Espoon ja Kauniaisen osakesäästäjät.

-Kauppakohtaiseen hinnoittelu vaikuttaa siten, että kotimaisia piensijoittajia palvelevat pankkiiriliikkeet maksavat aiempaa enemmän maksuja. Volyymiltaan suurta, mutta kauppamääriltään pientä ulkomaista kauppaa tekevät liikkeet saavat sen sijaan alennuksia, sanoo eQ Pankkiiriliikkeen kaupankäynnistä vastaava johtaja Kimmo Matikainen.

Kilpailuvirasto on pyytänyt asian tiimoilta lausuntoja eri tahoilta. Vielä eilen virastosta ei osattu sanoa, missä aikataulussa asiaan otetaan kantaa.

Tapahtumakohtaista laskutusta pörssi perustelee kauppojen lukumäärän nopealla kasvulla, joka lisää sen työmäärää. Tavoitteena on parantaa myös osakkeiden hinnoittelun läpinäkyvyyttä.

Viime vuoden lopulla kauppojen määrä lähti vahvaan kasvuun, mikä koetteli myös pörssin selvitysjärjestelmien kapasiteettia. Päivittäin Helsingin pörssissä tehtaillaan jo keskimäärin 10 000 kauppaa.

Koska pörssi ei anna kuukausilaskutuksestaan tietoja julkisuuteen, uuden hinnoittelun vaikutuksia tammikuun laskutukseen voi vain arvuutella.

Syyskuussa pörssi arvioi, että sen tulot säilyvät ennallaan tai laskevat lievästi.

Pankkiiriliikkeiden välityspalkkioihin suhteutettuna pörssin palkkiot ovat Björklundin mielestä edelleen kohtuulliset. Pörssi on arvioinut, että pienissä kaupoissa sen maksujen osuus on enimmillään 5-10 prosenttia kokonaiskustannuksista. Aiemmin pienet pörssikaupat olivat käytännössä ilmaisia.

-Lähtökohtana on, ettei ilmaisprosessointia enää tunneta, Björklund vahvistaa.

EQ Pankkiiriliikkeen Matikainen arvioi, että uudistus lisäsi selvästi sen maksuja pörssille. Samoilla linjoilla on Merita Pankkiiriliikkeen toimitusjohtaja Reijo Knuutinen.

-Kustannuksemme nousivat reippaasti, koska kauppojen lukumäärässä mitattuna olemme pörssin suurin välittäjä, Knuutinen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?