200009063 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Deutsche Post kasvaa Suomen huolintabisneksessä

Julkaistu: 9.2.2000 0:00

EU hyväksyi Deutsche Postin ja AEI:n fuusion

Bryssel Deutsche Post saa Euroopan komissiolta luvan ostaa amerikkalaisen huolintaliike Air Express Internationalin koko osakekannan. Deutsche Postista tulee komission mukaan AEI:n avulla markkinajohtaja lentorahtihuolinnassa kymmenessä EU-maassa.

-Vahvimman aseman yhtiö saa Suomessa, väittää komissio.

EU:n kilpailuviranomaiset tutkivat tarkoin yrityskauppaa, koska he ovat olleet huolissaan Deutsche Postin vahvistuneesta markkina-asemasta huolintabisneksessä. Saksan kansallinen postiyhtiö osti viime vuonna sveitsiläisen Danzasin, joka omistaa puolestaan Nedlloydin ja ASG:n.

-Tutkimuksemme ovat osoittaneet, että Deutsche Post ei saa määräävää markkina-asemaa missään EU-maassa. Vahdimme kuitenkin tarkkaan yhtiön jatkotoimia, perustelee kilpailukomissaari Mario Monti.

Yksityiset kuljetusliikkeet ovat valittaneet komissiolle Deutsche Postin yritysostoista, joita yhtiö tekee yritysten mielestä osoitteellisesta kirjeenkannosta saamillaan monopolivoitoilla.

Varsinkin pikakuljetusyhtiö United Parcel Service on väittänyt yhtiön rikkovan EY:n yrityskauppasääntöjä. Komissio kertoo tutkivansa syytteitä, mutta se ei ole pystynyt estämään yrityskauppoja.

Saksan Postin asema Suomessa vahvistuu

AEI on maailman suurimpia huolintaliikkeitä, joka toimi 135 maassa. Se järjestelee pääasiassa ilma- ja merikuljetuksia, mutta se tarjoaa palveluja myös maakuljetuksiin.

AEI:llä on Vantaalla tytäryhtiö. Deutsche Post toimii Suomessa ainoastaan ASG:n kautta. Suomen Postilla on yhteistyötä ASG:n kanssa maantiekuljetuksissa.

-Meillä on erittäin edullinen yhteistyösopimus ASG:n kanssa. Sen sijaan että ajaisimme autot tyhjinä pohjoisesta etelään, kuljetamme ASG:n rahtia, kertoo Suomen Postin EU-edustuston päällikkö Ilkka Eric.

Tuoreimmat osastosta