2000010944 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pienten rakennusyritysten työntekijöillä on suurin riski joutua tapaturmaan

8.2.2000 0:00

Tapaturmataajuus on rakennusalalla noin 2,5 kertaa suurempi kuin kaikilla aloilla keskimäärin. Erityisessä vaarassa ovat rakennustyömailla urakoivien pienehköjen yritysten työntekijät. Näissä myös kuolemantapaukset ovat yleisimpiä.

-Suurimmat tapaturmariskit ovat pienissä rakennusyrityksissä ja vähän aikaa alalla työskennelleillä rakentajilla. Vahinko sattuu, kun puutteellisella ammattitaidolla ja vähäisellä turvallisuuskoulutuksella varustettu kaveri laitetaan liian vaativaan tehtävään, asiamies Risto Honkanen Työturvallisuuskeskuksesta sanoo.

Rakennusalalla ilmoitettiin 90-luvulla tapahtuneeksi keskimäärin yli 10 000 tapaturmaa vuodessa. Rakennustyömailla sattui puolet kuolemaan johtaneista työpaikkatapaturmista koko maassa kaikilla aloilla.

Puutteita on todettu sekä valvonnassa, opastuksessa että ohjeiden noudattamisessa. Parantamista on myös yritysten välisessä yhteistyössä: tieto ei kulje vaakatasossa eri alojen kesken.

Tapaturman aiheuttaman työkyvyttömyyden kesto oli rakennusalalla keskimäärin 15 päivää. Työnantajalle tapaturma maksaa vakuutusmaksun lisäksi omia kustannuksia vähintään toisen mokoman lisää.

Työturvallisuuden laiminlyönneistä johtuneista työtapaturmista seuraa yleensä lisäksi korvauksia uhrille. Tapaturmat nostavat yrityksen lakisääteistä vakuutusmaksua. Tapaturmien vähentämisellä taas voidaan saada vakuutusmaksuun alennusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?