200004038 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Voimatori ryhtyy markkinatakaajaksi sähköpörssissä

4.2.2000 0:00

Paikallisten sähköyhtiöiden puolesta sähköpörssikauppaa käyvä Voimatori ryhtyy ensimmäisenä suomalaisena markkinatakaajaksi pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa. Voimatori tulee toimimaan markkinatakaajana suomalais-ruotsalaisella Elbas-markkinalla, joka on sähköpörssin spot-kaupan jälkimarkkina.

Voimatori ja Nord Poolia Suomessa edustava EL-EX Nord Pool sopivat markkinatakauksesta eilen. EL-EX vastaa Nordpoolissa koko Elbas-markkinasta, kun sähköjohdannaisten ja spot-sähkön kaupasta vastaa Nord Pool Norjassa. Sopimus markkinatakauksesta tulee voimaan ensi maanantaina.

Markkinatakaajana Voimatori sitoutuu antamaan Elbas-tuotteille sekä osto- että myyntitarjouksia. Tarjousten suurimmat sallitut hintaerot on porrastettu hintatason mukaan kasvaviksi.

Kauppa Elbas-markkinalla ei ole kasvanut toistaiseksi odotettuihin mittoihin. Ajoittain markkinat ovat toispuoleiset, eli joko myynti- tai ostotarjouksia ei ole kaikille tunneille. Viime maaliskuussa käynnistyneellä Elbas-markkinalla tehtiin viime vuonna 0,5 terawattitunnin verran sähkökauppaa.

-Haluamme Elbas-markkinan toimivan mahdollisimman tehokkaasti ja pyrimme samalla omalta osaltamme edistämään sähkömarkkinoiden kehittymistä Pohjoismaissa, sanoo sähkökaupan asiantuntija Esko Kytömäki Voimatorilta.

Markkinatakauksen ansiosta Voimatori saa itselleen myös edullisemmat kaupankäyntimaksut Elbas-markkinalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?