200006487 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Liikkeenjohto on monen pk-yrittäjän kompastuskivi

2.2.2000 19:12

Monelle omistaja-yrittäjälle on vielä vuosien työn jälkeenkin epäselvää, mitä toimitusjohtajan työnkuvaan itse asiassa kuuluu. Vaikeinta rajanveto liikkeenjohdollisten ja tuotannollisten tehtävien välillä on teknisen koulutuksen saaneille yrittäjille. Heille tuottavat useimmiten pulmia myös yrityksen talous- ja tuloslaskelmat.

-Yksi kompastuskivi on lisäksi kyvyttömyys jakaa vastuuta, tietää Oulussa toimivan toimitusjohtajakoulun toimitusjohtaja Erkki Hyväri.

Oululainen opinahjo on tehnyt työtä pk-yrittäjien koulutuksen parissa 1980-luvun lopulta lähtien. Toimitusjohtaja-tutkinnon tarjoajana se on Suomen ainoa. Tähän mennessä kyseisen tutkinnon on suorittanut runsaat 300 yrittäjää eri puolilta Suomea.

Hyvärin mukaan toimitusjohtajakoulutuksen pääpaino on liikkeenjohdollisten perustaitojen kohentamisessa. Samalla omalle yritykselle haetaan polkuja, joita pitkin päästään myös käytännön tasolla eteenpäin.

-Jälkiseurannassa on havaittu, että opit ovat menneet myös perille. Omasta bisneksestä on karsittu turha rönsyjä ja koetettu keskittyä siihen, mikä osataan parhaiten, kertoo Hyväri.

-Oman yrityksen syvällisempi analysointi on monelle kouluttamattomalle yrittäjälle vaikeaa. Tilannetta vaikeuttaa sekin, että kaikki langat ovat useimmiten omissa käsissä, hän lisää.

Koulutuskipinä tarttuu jo yrittäjäkursseilta

Toimitusjohtajan koulutusohjelmaan osallistuvat yrittäjät ovat enimmäkseen nuorempaa sukupolvea. Moni syventää yrittäjäkursseilta saamiaan perusoppeja, toiset taas hakevat valmiuksia perheyrityksen sukupolvenvaihdokseen. Joukosta löytyy myös puhtaita palkkajohtajia. Yksi ryhmä ovat suurempien yritysten avainhenkilöt, joihin halutaan istuttaa yrittäjyys-ajattelua.

Hyvärin mukaan nuorempi yrittäjäpolvi on jatkokoulutuksen suhteen ilahduttavan aktiivinen.

-Heille tämä on luontevaa jatkoa aiemmalle opiskelulle. Keski-ikäisillä yrittäjillä kynnys palata koulunpenkille näyttää sen sijaan olevan edelleen huomattavan korkea, Hyväri toteaa.

Markkinoita riittää silti:kurssien kysyntä kuuluu nelinkertaistuneen muutamassa vuodessa.

Tulevaisuuden visioita ja henkilöstön motivointia

Oulun toimitusjohtajakoulun neuvottelukunta valitsee vuosittain parhaan toimitusjohtajan, liikkeenharjoittajan ja viejän. Vuoden toimitusjohtaja-titteli osui tällä kertaa raahelaiseen Asko Myllymäkeen, joka on kasvattanut isänsä perustamaa rautakauppaa viime vuodet määrätietoisesti ja rivakkaa tahtia.

Vuoden liikkeenjohtajaksi on valittu kuopiolaisen Luja-yhtiöiden henkilöstöpäällikkö Liisa Paatelainen, joka on panostanut sekä koulutukseen että ikääntyneempien työntekijöiden jaksamiseen.

Viejän valinta osui oululaisen V.E. Lipponen Oy.n vientipäällikkö Hannu Ollikaiseen, jonka avulla tuulilaseja valmistava yritys kasvattanut markkinoitaan Euroopan ohella muun muassa Japanissa ja Afrikassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?