2000010539 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fuusiokulttuuri kasvaa takaperoisesti

Julkaistu: 1.2.2000 0:00

Toisen osapuolen johtamistapa vetää yleensä aina pitemmän

Lontoo Kansainväinen fuusio on harvoin tasavertainen. Vaikka omistus ja lopputilit jaettaisiin tasan yhdistyvien yritysten kesken, kulttuurin tasolla toisesta osapuolesta tulee melkein aina dominoiva.

-Menestyksekkäässä fuusiossa on aina myös luovuttava jostakin, sanoo Cranfield Management Schoolin tutkija, tohtori Christine Communal.

Yksinkertaisinta on luopua päällekkäisistä toiminnoista. Myös erilaisten tietojärjestelmien yhteensovittaminen käy usein kivuttomasti. Yhteisen vision ja yhteisten standardien löytäminen on jo työläämpää. Niiden syntyminen edellyttää, että joistakin vanhoista ajatuksista luovutaan.

Johdon suurin ja hankalin haaste on kuitenkin työntekijöiden ja uusien kollegojen luottamuksen saavuttaminen.

-Ihannetilanteessa organisaatiot ja yritykset rakentuvat juuri päinvastoin. Ensin on luottamus, sitten yhteiset visiot ja standardit ja vasta sitten syntyvät organisaation muodot ja järjestelmät. Fuusioyritys rakentuu ikään kuin väärässä järjestyksessä, Communal sanoo.

-Fuusiotilanteita vaikeuttaa se, että niihin liittyvä informaatio on yleensä pakko pitää salassa, jolloin fuusioituvilla yrityksillä on hyvin vähän mahdollisuuksia vaikuttaa henkilökuntansa asenteisiin ennen yllätysuutista.

Vihanpito mutkistaa fuusiota

Viime vuonna eurooppalaisyritykset fuusioituivat ennätystahtiin. Ei kuitenkaan olisi mikään yllätys, jos tästä vuodesta tulisi vieläkin kuumempi yrityskauppavuosi. Myös vihamieliset valtaukset ovat tulleet takaisin kuvaan mukaan.

Viime vuonna italialainen Olivetti onnistui taivuttamaan Telecom Italian omistajat puolelleen, vaikka johto oli käynyt hakemassa pelastajaehdokkaaksi saksalaisen Deutsche Telekomin. Parhaillaan brittiläinen kännykkäjätti Vodafone Airtouch yrittää vallata saksalaista Mannesmannia, jonka johto käy näkyvää julkista puolustustaistelua.

Vihamielinen valtaus voi synnyttää menestyksekkään yrityksen siinä kuin ystävällismielinenkin. Luottamuksen saavuttaminen vallatussa yrityksessä vaatii kuitenkin uudelta johdolta melkoisesti.

-Tärkeintä on kertoa avoimesti, mitä hyötyä fuusiosta on. Työntekijät vaativat tietoja uuden yhtiön kilpailukyvystä, mutta myös arkipäivän asioista kuten työpaikan säilymisestä, palkoista, eläkkeistä ja lomista, sanoo Communal.

Hänen mielestään uuden johdon pitäisi välittömästi lähteä tapaamaan mahdollisimman suurta joukkoa vallatun yrityksen työntekijöistä.

Päätöksillä on monta tyyliä

Pelkästään EU-Euroopan sisälle mahtuu monta hyvin erilaista päätöksentekokulttuuria. Kansainvälinen yritys törmää näihin eroihin, vaikka yrityskauppatilanteista olisi jo kulunut pitkään.

Myös eri aloilla on erilaisia tapoja. Nuorissa ja menestyksekkäissäkin teknologiayrityksissä sijaintimaan päätöksentekokulttuurilla on iso merkitys, vaikka ulkopuolisen silmissä ala on varsin yhtenäinen ja kansainvälinen.

-Alan teknologiaslangi ei riitä yhdistämään kulttuureja, Communal toteaa.

Hän kertoo esimerkin softayrityksestä, joka halusi toteuttaa saman projektin tytäryhtiöissään Isossa-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa ja Ruotsissa. Yhtiön johtaja kertoi tavoitteista aluejohtajille, joiden piti raportoida tilanteesta seuraavassa kokouksessa.

-Britillä oli tuomisinaan kalvoesitys, jossa hän esitteli projektin tuloksia. Saksalainen oli puhunut asiasta joillekin kollegoilleen, muttei ollut vielä tehnyt mitään muuta, sillä hänen mielestään koko projektia ei ollut vielä käynnistetty, koska kirjallisia ohjeita ei ollut, Communal kertoo.

-Ranskalainen oli vihainen britille, joka oli edennyt asiassa liiemmin pohtimatta sitä. Hänellä oli tarjota portaittainen etenemissuunnitelma, jonka ranskalaisjohto oli yhdessä hahmotellut. Ruotsalaiset olivat päässeet konsensus-mielialaan pyöreän pöydän keskusteluissaan, mutta projektin toteuttamispäätöstä he eivät olleet vielä tehneet.

Ei ole mikään yllätys, että ainoa johtajaansa tyydyttävällä tavalla edennyt maa oli Britannia, sillä myös projektin käynnistänyt johtaja sattui olemaa britti. Esimerkin kertonut Christine Communal on ranskalainen.

Tuoreimmat osastosta