1999013000 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Matkaviestinjättien oma Epoc yhä vahvoilla käyttöjärjestelmäksi

Analyytikot: Linux soveltuisi Windowsia paremmin Nokian

30.12.1999 0:00

Linux soveltuu Windowsia paremmin matkaviestinten käyttöjärjestelmäksi. Se on tehokkaampi kuin Microsoftin tietokoneohjelmisto, mutta ohjelmoijien yhteisön ilmaiseksi kehittämää Linuxia ei kukaan kehitä edelleen ohjatusti.

Nokian yhdessä muiden suurvalmistajien kanssa kehittämä Epoc on toistaiseksi vahvin vaihtoehto uusien matkaviestinten käyttöjärjestelmäksi.

Conventumin analyytikon Esa Mangelojan mukaan Linuxilla toimiviin tietokoneisiin voisi kuitenkin rakentaa yhdyskäytävän Epocista tai Palmin käyttöjärjestelmästä. Maailman myydyimpien kämmenmikrojen Palm-ohjelmisto on toinen varteenotettava vaihtoehto langattomille viestimille.

-En näe Nokian paineiden erityisesti kasvaneen Ericssonin ja Microsoftin yhteistyön kautta, Mangeloja tuumaa.

-Ericssonhan on ilmoittanut strategiassaan, että Microsoftin käyttöjärjestelmä koskisi vain yhtiön tiettyjä, kohtalaisen yksinkertaisia kännykkämalleja, Mangeloja sanoo.

Linuxin tuloa langattomiin arvailtu

Nokia-tuntija Lauri Rosendahl Arokselta ei sulje Linuxia automaattisesti poissa alkavasta ohjelmistosodasta taskuviestimissä.

-Spekulaatioita on ollut ja erilaisia näkemyksiä on esitetty, mutta en tässä vaiheessa ota kantaa, soveltuuko Linux matkaviestimiin vai ei.

-Lähtökohtaisesti Linux on kuitenkin selvästi kevyempi kuin vastaavassa käytössä pyörivä Windows. Sillä on etuja rakenteensa takia, mutta toinen asia on, onko Linuxin takana riittävästi kehitysresursseja langattomia laitteita varten, Rosendahl kysyy.

Torvaldsin Transmetasta voisi olla linkiksi

Mandatumin analyytikko Jussi Hyöty muistuttaa Linuxin kehittäjän Linus Torvaldsin viime vuodet työllistäneestä hankkeesta. Transmeta kehittää uutta näillä näkymin Intelin prosessoreja rivakampaa ja yksinkertaisempaa suoritinta, joka voisi toimia Linuxin linkkinä langattomiin laitteisiin.

-Transmetasta olen kuullut sen verran, että jotakin tällaista voi olla käynnissä, Hyöty kertoo.

Ohjelmistoalan uusi kasvu tulee matkaviestimistä

Tässä vaiheessa leirejä on kuitenkin yhä vain kaksi: lankaverkoissa hallitsevan Microsoftin Windows ja Symbian-liittolaisten Epoc.

Syy Microsoft-jätin uuteen strategiaankin on selvä.

-Langattomien päätelaitteiden ohjelmistot ja niiden sovellukset ovat mielenkiintoisimpia kasvualueita ohjelmistoteollisuudessa seuraavien viiden vuoden aikana, ja alalle on odotettavissa pyrkijöitä, Lauri Rosendahl tiivistää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?