1999011051 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuplakuume

29.12.1999 19:18

Uudenvuoden yönä läntisessä maailmassa poksautellaan auki lukemattomia kuohuviini- ja samppanjapulloja. Myös suomalaiset kantavat laadukkaasti omat kortensa kekoon.

-Kuohuviinin kysyntä on ollut kovaa, mutta tänä vuonna on myös myyty samppanjaa huomattavasti tavallisesti enemmän. Lokakuussa samppanjaa meni kaupaksi kaksi kertaa enemmän kuin lokakuussa 1998, ja marraskuussa luku oli edelliseen vuoteen verrattuna jopa kolminkertainen. Joulukuun myynti tulee olemaan vähintään samaa luokkaa, kertoo Alkon viestintäjohtaja Mika-Pekka Miettinen.

Vain paras on kyllin hyvää

Suureen juhlaan valmistaudutaan satsaamalla laatuun. Edullinen kuohuviini ei kaikille kelpaa ja samppanja myy paremmin kuin koskaan.

-Jopa vuosikertasamppanjoilla on kysyntää. Joitakin yksittäisiä samppanjamerkkejä on myyty tietyistä myymälöistä loppuun, Miettinen toteaa paljastamatta kuitenkaan millenniumin suosituinta samppanjaa.

Myös tax-free-myynnissä näkyy sama suuntaus.

-Vastaavaa samppanjan myyntipiikkiä en ole nähnyt koskaan, sanoo Helsinki-Vantaan lentokentällä toimivan Ilmailulaitoksen tax free -myymälän myymäläpäällikkö Raija Hakanen.

Muina vuosinakin samppanjan myynti on keskittynyt vuodenvaihteen tienoille, mutta millennium on antanut oman leimansa tähän vuoteen.

-Yksi pullo ei nyt riitä, vaan useimmat investoivat kahteen. Merkeistä Veuve Clicquot Ponsardin ja Piper-Heidsieck liikkuvat hyvin, mutta myös Dom Perignonia ostetaan runsaasti. Sitä ostavat myös ne matkustajat, jotka tekevät ostoksensa verollisina - siitäkin huolimatta, että hinta on suunnilleen sama kuin Alkossa, Hakanen toteaa.

Vaikka samppanja on vuosituhannen vaihteen suosikkijuoma, ehtivät mattimyöhäisetkin vielä ostaa kurkunkostuketta h-hetkeä varten.

-Alko myy 23 eri samppanjalaatua. Maanantaina varastossamme oli yhteensä vielä noin 25 000 samppanjapulloa, Miettinen rauhoittelee.

Alan ammattilaiset ovat kuitenkin varautuneet itse jo hyvissä ajoin. Hakanen kertoo saaneensa pullon samppanjaa joululahjaksi. Miettinen on tehnyt hankintansa jo kuukausia ennen suurta juhlaa.

-Vuosituhannen vaihde on mielestäni niin tärkeä hetki, että en halunnut ottaa riskejä juomien saatavuuden suhteen, hän kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?