1999046 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Palvelu ei pelaa Euroopan lentokentillä

29.12.1999 0:00

Hampuri Suurin osa Euroopan vilkkaimmista lentokentistä on hornankattiloita, joissa palvelujen laatu- ja hintataso eivät osu yksiin. Euroopan suurimman autoliiton, saksalaisen ADACin selvitys antaa madonluvut suurimalle osalle sen testaamista 20 lentokentästä.

Kymmeneen maahan ulottuneissa pistokokeissa vertailtiin lentokentälle ajoa omalla autolla ja julkisella kulkuneuvolla, lentokenttäalueen ja -rakennuksen opastuksia, kuljettavien reittien pituuksia, turvatarkastusten luotettavuutta, matkatavaroiden käsittelyä, neuvontaa sekä yleistä palvelun laatua ja hintoja.

Vain yksi kentistä, Amsterdamin Schiphol, sai yleisarvosanan hyvä. Tyydyttäviksi ADACin iskuryhmät luokittelivat Madridin, Hannoverin, Frankfurtin, Palma de Mallorcan ja Kölnin/Bonnin lentokentät. Zürichin, Münchenin, Berliinin (Tegel), Lontoon (Heathrow), Pariisin (COG), Las Palmasin ja Wienin kentät pääsivät välttävien luokkaan. Puutteellisia tai erittäin puutteellisia olivat selvityksen mukaan Hampurin, Thessalonikin, Rooman, Ateenan, Antalyan, Istanbulin ja Düsseldorfin lentokentät.

Pääasiallisena kritiikin kohteena olivat lentokenttien sisäiset kävelymatkat, jotka olivat usein pitkiä sekä huonosti, paikoin jopa harhaanjohtavasti opastettuja.

Erityiset risut sai Düsseldorfin lentokenttä. Siellä ei ole opittu paljokaan neljän vuoden takaisesta, 17 ihmishenkeä vaatineesta katastrofista, jossa epäselvät opasteet lisäsivät pakenevien ihmisten paniikkia.

Kartalle ja kompassille olisi käyttöä myös Roomassa, Münchenissä ja Berliinin Tegelissä.

Kaikilla kentillä turvatarkastukset vaikuttavat tiukoilta, silti vain seitsemällä kentällä huomattiin testihenkilön paitansa alle teippaama puukko.

Palvelujen hinta-laatu-suhde on huonoin Pariisissa ja Lontoossa.

Kaikilla kentillä tutkimuksen tekijöitä pöyristytti pysäköintipaikan kalleus. Huippua edusti Pariisin Charles de Gaullen kenttä, jossa kahden viikon pitkäaikaispysäköinti maksoi 1 500 Suomen markkaa.

Testatut kentät ovat ADACin mukaan tukehtumassa hallitsemattomiin matkustajamääriin. Saksalaiset ja muut eurooppalaiset rautatieyhtiöt ovat pistäneet kehityksen kaikella ilolla merkille, varsinkin kun juuri nyt ennustetaan lentolippujen hintoihin tuntuvia korotuksia.

Helsinki-Vantaan lentokenttä ei kuulunut testattujen kenttien joukkoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?