199904034 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sähköyhtiöiden hinnat nousivat pilviin

Julkaistu: 24.12.1999 0:00

Kiivas ostokilpailu on nostanut sähköntuottajien sähköyhtiöistä maksamat hinnat huikean korkeiksi. Jokaisen kaupan jälkeen hopealle tai pronssille jääneet ostajakandidaatit ovat taivastelleet toteutuneen kauppahinnan korkeutta.

Kilpailijoiden mielestä esimerkiksi Espoon Sähkön Joensuusta maksama hinta oli hirmuisen korkea. Samoin Vapon läpimennyt tarjous Forssan Energiasta. Vattenfallin voittajatarjous Heinolan Energiasta oli roimasti kilpailevia tarjouksia korkeampi, eikä Keski-Suomen Valon kauppahintaakaan voi halvaksi moittia.

-Yleensä aina kilpailun kohteena ollut yhtiö on jollekin tarjoajalle sopinut selvästi paremmin kuin muille, arvioi Håkan Nylund.

Kun Valo teki viime vuonna 300 miljoonan markan liikevaihdolla parinkymmenen miljoonan markan tuloksen rahoituserien jälkeen, tulee 1,06 miljardin markan kauppahinnan ja voiton suhteeksi eli p/e-luvuksi 53.

Nokian viime vuoden tuloksesta laskettu p/e-luku oli vielä syyskuun alussa samaa luokkaa, tosin sen jälkeen toteutunut raju kurssinousu on nostanut luvun yli sadan. Nokia on valtavasti voittojaan paisuttanut globaali kasvuyhtiö. Valo on keskisuuri keskisuomalainen yhtiö, jonka toimialalla ei juuri kasvua näy.

Hirmuhintoja selittää pelkästään huutokauppahurmio ja se, ettei isoilla ostajilla ole ollut pikkurahan puutetta. Rakettimaisesti kasvaviin voittoihin hintoja ei voi perustaa, vaikka synergiaeduilla voi toki joku miljoona tullakin lisää tulosta. Esimerkiksi Valoa ovat kaikki ostajakandidaatit pitäneet valmiiksi hyvänä yhtiönä lajissaan, eli hirmuista saneerauspotentiaalia ei ole.

Sähkön hinnan lasku on kolhinut kaikkien sähkökauppiaiden katteita, jakeluyhtiöt tekevät tuloksensa pääosin siirtoliiketoiminnalla. Esimerkiksi Vattenfall teki viime vuonna Suomessa 12 miljoonaa markkaa tulosta sähkön myynnillä, kun siirtoliiketoiminta tuotti 82 miljoonan markan tuloksen.

Siirto on monopolitoimintaa, mutta siitä kerättävien katteiden kohtuullisuutta valvoo Sähkömarkkinakeskus. Suurta voiton kasvatuspotentiaalia ei siis löydy siirrostakaan.

Tuoreimmat osastosta