1999021476 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomi voitti kisajärjestelyt

Julkaistu: 22.12.1999 0:00

Suomen huippukokousjärjestäjiltä saamamme tiedon mukaan Suomen huippukokousjärjestelyt olivat huippuluokkaa.

Huippukokouksen loputtua televisiouutiset joutuivat outoon tilanteeseen. Uutispäälliköt ihmettelivät, pitäisikö panna joku oikea uutinen ruutuun. Ei tarvinnut. Esimerkiksi Maikkarin pääuutislähetyksen pääuutinen koski vanerikulissien purkamista kokouksen päätyttyä.

Kulisseihin oli jäänyt muutama ulkomaalainen työntekijä, jotka jäivät eri tiedotusvälineiden pihteihin. Heiltä kysyttiin, kuinka kokous oli sujunut.

Kiitos hyvin, sanoivat kohteliaat vieraat. Onkohan maailman missään maassa niin kiitoksenkipeää väkeä kuin suomalaisessa toimittaja- ja virkamieskunnassa. Kansainvälisen huomion saamiseksi Suomi rakensi jopa ulkoministeriönsä uudelleen 1975 Etykiä varten. Silloin rakennettiin myös lisää hotelleja kuten nytkin.

Uutisissa kerrottiin Helsingissä olevan nyt liikaa majoituskapasiteettia, mutta sille on käyttöä heti, kun Suomi on seuraavan kerran EU-puheenjohtajamaa. Siihen tosin menee aikaa, sillä isännät vuorottelevat ja Suomen vuoro siirtyy kauemmaksi sitä mukaa kun uusia jäsenmaita otetaan mukaan.

Seuraava EU-puheenjohtajamaa on Portugali, joka tunnetaan maailmalla siitä, että se seuraa tehtävässä Suomea.

Radiotoimittaja luki pitkän uutisen Portugalin järjestämästä tiedotustilaisuudesta. Portugali kertoi tilaisuudessa, mihin se puheenjohtajana pyrkii. Sääliksi käy vanhaa imperialistista merimahtia, jolla ei ole mitään käsitystä kansainvälisestä politiikasta. Pohjoisesta ulottuvuudestakin oli asialistalla vain maininta.

Radiouutinen alkoi sillä, että kulttuuriero pohjoisen Suomen ja eteläisen Portugalin välillä on suuri. Sitä ei kerrottu, oliko ero laadullinen vai määrällinen, mutta implisiittisesti se kävi ilmi pian.

Raportin alussa kiinnitettiin huomiota siihen, ettei delegaatiossa ollut yhtään naista. Oli vain tummiin pukuihin puettuja keski-ikäisiä miehiä. Sellaisen kulttuurieron olen itsekin havainnut, että kaikissa maissa keski-ikäisyyttä ei ole kriminalisoitu miesten osalta eikä kanonisioitu naisten osalta.

Naisen asema on outo. Vaikka se on Suomessa maailman kurjin, se on muualla maailmassa vielä kurjempi. Totta. Ajatellaan Intiaa tai Pakistania, missä nainen ei ikinä pääse poliittisiin asemiin. Toista se on Amerikassa, jossa naispresidenttejä on ollut vaikka kuinka monta. En edes muista kuinka monta.

Naista sorretaan politiikassa ja työelämässä Suomessa ja muualla, mutta pitääkö kaikki asiat sukupuolittaa?

Portugalin jäljiltä EU jää kamalaan kuntoon. Kun Suomi ajoi EU:n avoimuutta, Portugali sanoi suoraan, ettei se heitä kiinnosta. Tärkeämpää on puolustuspolitiikka.

Kaiken kaikkiaan Suomen suorittamat maailmankuulut avaukset oli unohdettu tyystin. Raportti sai kuitenkin onnellisen lopun, sillä tiedottajat tarjosivat toimittajille jotain, mitä Suomella ei ollut, nimittäin portugalilaista viiniä ja kaviaaria. Uutisen mukaan siis Kaspianmeri on Portugalissa.

Jos Kaspianmeri ei ole Portugalissa, kaviaari oli tuontitavaraa. Suomessa siis tiedotus hoidettiinkin huonommin kuin Portugalissa, kun ei tuotu kaviaaria pöytään.

Kysyin yhdeltä keski-ikäiseltä suomalaiselta kosmopoliitilta, oliko tämä niin historiallinen tapaus, että huippukokouksen aattona kannatti kertoa ykkösuutisena pitkin päivää sitä, että ulkomaalaisia huippujohtajia on tulossa Suomeen. Myöhäisuutisissa heistä oli saapunut valtaosa.

Kekkosen kauden mies totesi mediahälyn juontavan niiltä ajoilta, kun tänne tuli poliitikkoja lentokoneilla idästä. Silloin heitä kumarrettiin siksi, että he lähtisivät paluumatkallekin.

Nyt kun kaikki ohjelmat on päivitetty, myös tv:n ja radion uutisohjelmat olisi hyvä päivittää. Joskus tuntuu, että paras tapa olisi ottaa käyttöön vanhempi versio ohjelmantekijästä.

Tuoreimmat osastosta