199909268 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pankkikortteli onkin saunakylä

21.12.1999 16:49

Suomalaiset liikemiehet tietävät, että kaikkein kovimmissa kabineteissa pitää olla kiuas. Silti harva osaa sanoa, mihin nimeen tai notkoon saunoja on rakennettu eniten.

Saimaan ja Päijänteen rannat ovat vääriä vastauksia. Kulttuurikaupunkissäätiön tuotantopäällikön Pekka Timosen mukaan Helsingin Aleksanterinkadun ja Pohjois-Esplanadin välinen kortteli on saunoitettu tiheimmin. Timonen arvelee ilmiön johtuvan siitä, että alueella on vähän asukkaita, mutta paljon yritysten edustuslauteita.

Ilman saunaa bisneshistoriastamme ei riittäisi luettavaa edes metromatkalle. Niinpä onkin itsestään selvää, että yksi herrojen neuvottelutiloista pääsi mukaan, kun kulttuurikaupunkisäätiö valitsi juhlavuonna esiteltäviä löylyhuoneita. Kunnian sai sai olympiavuonna 1952 rakennettu Palace, joka on auki yleisölle lokakuussa.

-Moni investointipäätös on kypsynyt niissä löylyissä. Lauteilla on rakennettu Suomen teollista pohjaa, hehkuttaa Timonen.

Avantolöylyistä kirkkosaunaan

Palacen puulämmitteinen hotellisauna avautuu ensi syksynä tavalliselle rahvaalle 30 markan hintaan: naisille maanantaisin ja miehille perjantaisin. Sikariportaan löylyistä ja Eteläsataman merinäköalasta saa siis huokean tuntuman neljänä iltana.

Sitä ennenkin tarjotaan mielenkiintoisia saunakokemuksia. Ensimmäisen listalla on kuuluisa Kotiharjun yleinen sauna Harjutorinkadulla ja Helmikuussa hiet voi huuhtoa avantouimarien altaassa Hietaniemessä.

Yksityiselle Runeberginkadun kattoterassille pääsee huhtikuussa ja maailman suurimpaan saunaan, Suomen merisotakoulun lauteille elokuussa.

Saunavuoden päättää Pyhän Andreaan kirkon sauna Vantaalla. Sen verran kristillistä hikoilu on joulun alla, että nestehukkaa ei sammuteta oluella. Isossa oleskelutilassa tarjotaan sentään mahdollisuus saunakahveihin.

Listalta puuttuu vain Suomen kuuluisin sauna, Kekkosen poliittisen kaupanteon hiostamo Tamminiemen rannassa.

Intiaanisauna on kova kokemus

Snellmaninkadun vanhaan postiin kootaan 11.1.-5.3. näyttely kolmen mantereen kylvyistä, joka osoittaa että intiaanitkin osaavat saunoa. Saliin rakennetaan lakotojen sauna, mutta suurin työ oli saada apassien kylpyriitit näyttelyyn. Ehtona oli, että suomalaiset käyvät Kalifornian vuoristossa saunomassa Turtle Hawk -nimisen poppamiehen kanssa. Tutustumisvisiitin jälkeen piti vielä odottaa vuosi jumalien suostumusta.

Jumalat olivat suosiollisia, ja saunaseuran Jari Jeskanen pääsi kolmen muun suomalaisen kanssa kansainvälisesti kirjavaan kylpyseuraan. Ensikertalaiset vihittiin saunaveljiksi ja -sisariksi tupakalla ja tuhkalla. Sitten iglumaiseen telttaan kannettiin 12 hehkuvaa laavakiveä, joita oli lämmitetty kaksi päivää.

Kiville ripoteltu tupakka ja marjat savustivat pimeän teltan niin, että saunojien täytyi hengittää salvianlehtien läpi. Jokaisella kivellä oli esi-isänsä, ja jumalille ja karhuille omistettu löylykierros aloitettiin idästä.

-Yksi ilmansuunta kesti kolme varttia. Vasta puolivälissä tarjottiin vettä. Se oli aika tuskainen prosessi, seremonian aikana lähti varmasti viisi litraa nestettä. Ajattelin että tässä ollaan kuitenkin sellaista saunakansaa, että tämä on pakko kestää. Mieluummin vaikka pyörryn, mutta jumalat eivät saa hylätä, Jeskanen muistelee kolmen ja puolen tunnin sessiota.

Ilman saunaa bisneshistoriastamme ei riittäisi luettavaa edes metromatkalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?