1999010566 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ojalan veljekset löysivät uuden vaihteen Kiinasta

Maansiirtoliike kasvoi suodatintehtaasta mekaniikan sopimusvalmistajaksi

21.12.1999 0:00

-Perhe on meille valtti, sanovat sieviläisen Ojalan yrittäjäperheen vesat Aimo, Alpo ja Harri Ojala.

Jokainen veljistä saa kyselemättä tehdä isojakin päätöksiä, tietäen ratkaisun saavan velipoikien täyden tuen. Suurin osa päätöksistä näyttää olleen oikeita. Perheyritys on näet vuosien mittaan kasvanut neljän erillisen yrityksen ja yhteensä kahdeksan tehtaan ryppääksi Suomessa ja Kiinassa.

Yrityksistä ensimmäinen, Teho Filter Oy, valmistaa suodattimia ajoneuvoteollisuudelle sekä mekaniikkaa sähkö- ja elektroniikkateollisuudelle. Ojala-Yhtymä Oy, Ricdon Oy ja Ojala Mechanical Equipment puolestaan toimivat mekaniikan sopimusvalmistuksessa.

Aimo, Alpo ja Harri Ojala jakavat yritysten johtovastuun. Alpo reissaa maailmalla asiakkaiden kanssa ja hoitaa markkinointia. Aimo työskentelee veljensä rinnalla ja vastaa hallintoasioista. Harrin johdossa ovat tuotanto ja henkilöstöasiat.

Vanhemmat, teollisuusneuvos Esa Ojala ja Aino Ojala, ovat mukana taustalla kokemuksineen ja näkemyksineen. Esa Ojala pitää kuitenkin vielä hallussaan Teho Filterin hallituksen puheenjohtajan tuolia.

Perheyrityksen päätöksentekoa kuvaa hyvin Ojaloiden päätös lähteä mukaan Kiinan markkinoille. Perhe oli valmistellut jo pitkälle toiminnan käynnistämistä USA:ssa, kun tärkeä asiakas toivoi tuotantoa Kiinaan.

-Kelkan kääntäminen vei suunnilleen kolme minuuttia, Harri Ojala muistelee.

-Pystymme reagoimaan nopeasti ja päättämään asioista ilman laajoja hallituksen kokouksia. Jokaisella riittää henkselit sanoa miten tehdään. Jos emme olisi reagoineen Kiinan markkinoihin, joku muu olisi tehnyt sen.

Toiselta toimialalta rahaa toisen kehittämiseen

Ojala Group on toiminut aina vähintään kahdella toimialalla. Toisella on tienattu rahaa toisen kehittämiseen. Ensin oli maansiirtourakointia, jonka avulla Esa ja Aino Ojala saivat pääomaa Teho Filterin käynnistämiseen vuonna 1963. Nyt suodatintehdas on tärkeä tukijalka paljon satsauksia vaativan ohilevymekaniikan kehittämiseen.

Viimeisten 1,5 vuoden aikana on Ojalan tehtaiden koneisiin ja rakennuksiin investoitu 160 miljoonaa markkaa. Oma rakennusporukka on urakoinut uusia tiloja kymmeniä tuhansia neliöitä. Koneet ja laitteet ovat kaikissa tehtaissa viimeistä huutoa. Näin myös Kiinassa, jossa Ojalat haluavat toimia täsmälleen samalla toiminnan ja laadun tasolla kuin Suomessa.

Ojala Groupin tuotannossa mekaniikan valmistus on kirinyt selvästi suodattimien edelle. Mekaniikkaa tehdään Sievin ohessa Oulaisissa, Piippolassa, Haapajärvellä ja Kannuksessa. Osiin yhdistetään muita komponentteja ja tehdään asiakkaan haluamiksi kokonaisuuksiksi Oulun tehtaalla.

Kiinassa toimintamalli on sama. Suzhoussa tehdyt osat integroidaan kokonaisuuksiksi Pekingissä. Sekä Oulussa, Pekingissä että Suzhoussa Ojalan tehdas on tarkoituksella tärkeiden asiakkaiden kuten Nokian ja ABB:n naapurissa.

Nokia ja ABB yhdessä lohkaisevat Ojala Groupin ohutlevymekaniikan jalostusarvosta reilun kaksi kolmasosaa. Vajaan viimeisen kolmanneksen täyttävät kolmisenkymmentä pienempää elektroniikka- ja tietoliikennealan asiakasta kotimaassa ja ulkomailla.

Kaasu pohjassa eteenpäin

Kokonaisuuksien valmistus suoraan asiakkaille on Harri Ojalan mukaan suuri haaste. Lopputuotteenkin täytyy olla kansainvälisesti kilpailukykyinen. Asiakkaiden tavoite saada yksittäisen mekaniikan sijasta kokonaisuuksia merkitsee vääjäämättä sitä, että tuotanto keskittyy. Toiset putoavat, toisten bisnes kasvaa.

-Jäljelle jäävien täytyy olla jo valmiiksi riittävän suuria. Pienen yrityksen ei voi kuvitella nielaisevan bisnestä, jossa pelkät materiaalikulut saattavat olla sata miljoonaa. Kun tehdään kokonaisuuksia, on otettava vastuu myös materiaaleista.

Ojalan perheyritysten periaatteisiin on aina kuulunut tiivis yhteistyö asiakkaiden kanssa. Yritys on usein mukana rakentamassa asiakkaan seuraavan sukupolven tuotteita. Näin valmiudet tuotantoon ovat olemassa hetkellä, jolloin sitä tarvitaan.

Harri Ojala povaa lähivuosille melkoista steppiä. Kannuksen ja Kiinan tehtaiden investointien odotetaan tuottavan hedelmää ensi vuonna, Piippolan ja Haapajärven seuraavana vuonna.

-Nyt painamme vain kaasua. Toinen vaihtoehto olisi nostaa kädet pystyyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?