1999015575 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pääkaupunkiseudun energiayhtiöt ovat tiivistämässä yhteistyötään

Julkaistu: 16.12.1999 0:00

Pääkaupunkiseudun energiayhtiöt aikovat tiivistää yhteistyötään sähkömarkkinoilla. Ne suunnittelevat markkinointiyhteistyötä, ja mahdollinen vaihtoehto on myös osakeyhtiön perustaminen sähkökauppaa varten.

Helsingin Energian, Espoon Sähkön ja Vantaan Energian toimitusjohtajat sopivat kesäkuussa neljästä yhteisestä selvitysprojektista. Tärkein niistä koski sähkökauppaa. Muita tutkittavia asioita olivat sähköverkkourakointi, tietohallinta ja voimalaitosten kunnossapito.

Selvitykset ovat valmistuneet ja ne ovat parhaillaan omistajien eli kaupunkien johtojen käsiteltävinä. Helsingin Energian toimitusjohtajan Ilkka Pirvolan mukaan yhteistyökuvioista on tarkoitus kertoa ensi viikolla. Ennen pitkää asia menee kaupunkien valtuustojen käsittelyyn.

-Maan vapaista sähkömarkkinoista tällä alueella on viidennes. Jos puhutaan sähkökaupasta, niin aika isosta yhteenliittymästä on kysymys - mikäli se toteutuu, Pirvola sanoo.

Puoli miljoonaa asiakasta

Espoon Sähkö on pörssiyhtiö, jonka pääomistaja on Espoon kaupunki. Helsingin Energia on kaupungin liikelaitos, ja Vantaan Energia on Vantaan kaupungin osakeyhtiö, jossa myös Helsingin kaupunki on osakkaana. Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto on lähes neljä miljardia markkaa.

-Tässä on mahdollisuus muodostaa Suomen mittavin sähkökauppayksikkö. Asiakasmäärältään se olisi noin puoli miljoonaa. Energiamäärältäänkin se olisi ihan kärjessä. Tällä menettelyllä on mahdollisuus saavuttaa tuntuvia mittakaavaetuja, markkinointivoimaa ja toiminnallista tehokkuutta, Espoon Sähkön toimitusjohtaja Matti Manninen sanoo.

Mannisen mukaan Espoon Sähkö on päättänyt pitäytyä muista yhteistyökuvioista siihen asti, että pääkaupunkiseudun malli on selvitetty.

-Olemme keskittyneet pääkaupunkiseutuun. Haluamme katsoa tämän selvitystyön ja arvioida jatkoa sen pohjalta, jos sitten yleensä on tarvetta miettiä, Manninen kertoo.

Sähköntarkastusliiketoimintonsa Helsingin Energia ja Espoon Sähkö yhdistivät lokakuun alussa.

Tuoreimmat osastosta