1999011504 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fortumin heikot investoinnit

14.12.1999 0:00

Pankinjohtajan pahin painajainen on väärien sijoitusneuvojen jakaminen. Minua harmittaa, että olen kehottanut sijoittajia ostamaan energiayhtiöiden osakkeita. Myönnän uskoneeni muun muassa Fortumin osakkeen nousuun sähkön hinnankohoamisen myötä.

Fortumia perustettaessa nimittäin uskoteltiin suurteollisuudelle ja suurimmille potentiaalisille sijoittajille, että uuden ydinvoimalan rakentamista varten tarvitaan riittävän suuri ja taseeltaan vahva yhtiö. Nesteen ja Imatran Voiman fuusiosta syntyvästä yhtiöstä piti tulla sellainen. Lisäargumenttina esitettiin skenaario, että sähkömarkkinoiden vapautuminen johtaa lopulta sähkön hinnannousuun myös Skandinaviassa.

Fortumin pääjohtajaksi valittu IVO:n toimitusjohtaja Heikki Marttinen julisti puolisen vuotta sitten osakekurssin nostatus mielessään, että Fortum investoi lähes 25 miljardia markkaa keskieurooppalaisiin energiayhtiöihin ja voimaloihin. Sijoitusten kannattavuutta perusteltiin sähkön hintakehityksellä.

Sähkön hinta on kuitenkin laskenut koko Euroopassa. Samalla Fortumin energiainvestointien kannattavuus on vaakalaudalla. Fortum käytti ulkomaisiin investointeihinsa varoja, jotka se sai myymällä muun muassa entisen Nesteen kemian- ja muoviteollisuuden. Ihmettelenkin suuresti, ettei Fortum ole vielä omatoimisesti informoinut osakkeenomistajiaan muuttuneesta tilanteesta. Minun mielestäni kyseessä ovat tiedot, jotka vaikuttavat Fortumin osakkeen kurssiin.

Panin mieheni ottamaan selvää Fortumin sisäisistä asioista, koska pankkimme oma koneisto ei siihen pystynyt. Yritysjohtajamieheni on vieraillut viime aikoina useampaan otteeseen Fortumin uudessa pääkonttorissa eli Nesteen Keilaniemen entisessä pääkonttorissa.

Talossa vallitsee melkoinen sekamelska, kun koko kesä ja syksy on kulunut ylimmän johdon muuton suunnitteluun ja remonttien tekemiseen. Aikaa ei ole riittänyt strategioiden uusimiseen.

Pääjohtaja Marttinen on kalustanut tilansa 15. kerrokseen eli Nesteen entisen toimitusjohtajan huoneeseen, josta on näköala Tallinnan suuntaan. Hallituksen puheenjohtaja Matti Vuorian täytyi tyytyä 16. kerroksessa olevaan Nesteen pääjohtajan entisen edustustilan neuvotteluhuoneeseen. Sieltä on näkymä Keilaniemen takapihalle eli Helsingin Meilahteen. Samassa kerroksessa odottaa eläkettään Nesteen entinen pääjohtaja Jaakko Ihamuotila, joka on nykyään Fortumin hallituksen kokopäivätoiminen jäsen.

Mieheni aistihavaintojen perusteella Fortumin sisäinen henki haisee vähintään yhtä pahalta kuin Keilaniemen huono ilmanvaihto.

Marttinen on rakentanut Fortumiin kovalla kädellä uutta organisaatiota. Yhä useampi fortumilainen on samalla huomannut, että pääjohtajalta liikenee aikaa vain pieniin, mutta ei suuriin asioihin.

Mieheni veikkaakin, että Fortumin sisäisen johtajapelin punnukset ovat kääntyneet Vuorian eduksi. Kun Fortumille valitaan reilun vuoden kuluttua uutta hallituksen puheenjohtajaa, Vuoriaa ei valita. Sen sijaan hän siirtyy pääjohtajaksi, joksi hän alun perin halusikin.

Nimimerkki on markkinatietolähde.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?