1999020193 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Small talk -englantia insinööreille

Julkaistu: 10.12.1999 0:00

Suomalainen insinööri ei pärjää bisneksenteossa pelkällä tekniikkaenglannillaan.

-Ei riitä, että osaa kertoa tuotteestaan vain tekniset yksityiskohdat. On myös osattava kertoa, kuinka laitetta käytetään ja huolletaan, millaisesta yrityksestä on kyse sekä seurusteltava sujuvasti lounaspöydässä eli on hallittava paljon mainostettu small talk, kertoo osastopäällikkö Päivi Laine Fintrasta.

Apua onkin luvassa heille, jotka haluavat parantaa liike-elämässä ja teknisillä aloilla tarvittavia englannin kielen viestintävalmiuksiaan.

Suomalaisyritysten kielitaitoa jo kohta neljännesvuosisadan kohentanut Fintra on valmistanut uuden kielenopiskelupaketin Tools for Business English, joka on jaoteltu erilaisiin kokonaisuuksiin. Esimerkiksi start-up file tutustuttaa yritykseen ja alaan, business file kertoo, miten eri bisnestilanteissa toimitaan ja technical file sisältää puolestaan teknisen alan käsitteitä ja sanastoa.

Liike-elämän toiveiden mukaisesti materiaalissa prepataan erityisesti puhelinkäyttäytymistä.

-Meillä Suomessa on totuttu, että sähköposteihin ja fakseihin vastataan. Muualla Euroopassa pitää varmistaa puhelimitse, että viesti on saapunut, kertoo Laine.

Oppimateriaalin telephonin file keskittyykin puhelinkielenkäyttöön ja pronunciation file harjoittaa sanojen sekä fraasien ääntämistä ja intonaatiota.

Oppimateriaali on suunniteltu henkilöille, jotka ovat jo opiskelleet englantia, mutta kaipaavat parannusta työelämän kielenkäyttötilanteisiin.

-Nuoret Nokia-insinöörit kyllä hallitsevat työelämä-englannin, mutta varsinkin keski-ikäiset ovat unohtaneet koulussa oppimansa kielitaitonsa ja ovat erityisesti arkoja puhumaan vierasta kieltä, sanoo osastopäällikkö Laine, jonka mukaan yrityksissä opiskellaan yhä enemmän myös eri kulttuurien tuntemusta.

Tools for Business English syntyi osana Fintran koordinoimaa EU:n Leonardo da Vinci -ohjelman kehitysprojektia. Materiaali tuotettiin englantilais-ranskalais-irlantilais-suomalaisena yhteistyönä, ja sitä testattiin suomalaisten ja eurooppalaisten yritysten pilottiryhmissä.

FINTRA: Tools for Business English. Oppimateriaali: 6 kirjaa ja 6 äänitettä, 2 900 mk. ISBN 951-833-549-4.

Tuoreimmat osastosta