1999011165 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Puolet taloushallinnon työpaikoista uhkaa kadota

Yritykset siirtyvät paperittomaan kirjanpitoon ja sähköiseen raportointiin

4.12.1999 0:00

Puolet taloushallinnon työpaikoista uhkaa kahdota, kun yritykset siirtyvät paperittomaan kirjanpitoon. Nykyisin yritysten taloushallinnossa työskentelee runsaat 43 000 ihmistä.

Yritysten taloushallinnon arvioidaan muuttuvan lähimmän kolmen vuoden aikana rajusti, koska vuoden 1997 kirjanpitolaki sallii paperittoman kirjanpidon ja sähköisen viranomaisraportoinnin. Kiristyvä kansainvälinen kilpailu edellyttää yrityksiltä kannattavuutta, maksuvalmiutta ja rahoitustilannetta koskevan informaation tuottamista yritysjohdolle entistä useammin, nopeammin ja oikeassa muodossa.

Kansainvälisen, yritysjohtajille tehdyn kyselyn mukaan taloushallinnon resursseja vähennetään nopeasti.

-Nykyisellään yritysjohto ei ole tyytyväinen taloushallinnon panokseen, koska se palvelee liian paljon verottajaa ja byrokratiaa, ekonomi Lassi Mäkinen Lasmak Oy:stä sanoi perjantaina Helsingissä järjestetyssä taloushallinnon muutosseminaarissa.

-Kyse on niin suurista kustannussäästöistä, että varmasti siirrytään paperittomaan kirjanpitoon. Näin voidaan resursseja vapauttaa yritysjohtoa palvelevan informaation tuottamiseen. Taloushallinnon ihmisten on pureksittava tietoa etukäteen. Yllättävät tiedot on esitettävä niin havainnollisesti, että ne herättävät yritysjohdon, Mäkinen sanoi.

-Asiat muuttuvat niin nopeasti, että väistämättä mennään paperittomaan kirjanpitoon, seminaarin puheenjohtaja, tietotekniikka-alan moniottelija Petteri Järvinen totesi.

Mäkisen mukaan yritysjohtajan ja kirjanpitäjän välillä on nykyisin kuilu, ja he puhuvat eri kieltä. Kirjanpitäjä tuottaa kattavaa data-aineistoa yrityksen talouden tilasta. Yritysjohtaja etsii kuitenkin tietoa kysymykseen, miten yrityksellä menee.

-Yritysten laskenta- ja talousohjausjärjestelmät ovat perinteisesti esittäneet yhden oikean totuuden sanomaa. Laskentaihmisten rooli muuttuu ristiriitaisten näkökulmien tuottajiksi, mikä auttaa ylläpitämään yrityksissä ja päätöksenteossa keskustelua ja pohdintaa, jotka ovat yritysten menestymisen ehtona, KTM Jarmo Manner Kettu-konsultointi Oy:stä sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?