1999019418 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP pysyy vaitonaisena euron arvosta

Julkaistu: 3.12.1999 0:00

Duisenberg: Euron heikkous ei vaikuta korkopäätöksiin

Euroopan keskuspankki ei puuttunut eilisessä kokouksessaan yhteisvaluutta euron heikkenemiseen. EKP:n pääjohtajan Wim Duisenbergin mukaan euron heikkeneminen itsessään ei anna syytä muuttaa korkotasoa.

Hän kuitenkin totesi rahapolitiikasta päättävän neuvoston kokouksen jälkeen, että pankilla on hallussaan tarvittavat välineet intervention tekemiseen. Duisenberg ei kuitenkaan arvioinut, milloin pankki olisi valmis euron tukiostoihin.

Markkinatietojen mukaan EKP olisi jo tehnyt interventioita jarruttaakseen euron pudotusta viimeisen viikon aikana. Euron arvo on pudonnut noin 15 prosenttia sitten tammikuun, jolloin yhteisvaluutta lanseerattiin.

Ekonomistien mukaan noin vuoden ikäinen yhteisvaluutta kärsii uskottavuuden puutteesta. Epäluottamus kohdistuu sekä Euroopan keskuspankkiin että poliittisiin päättäjiin.

Viimeisenä katastrofina pidetään politiikkojen puuttumista eurooppalaisiin yritysjärjestelyihin. Alueen ydinmaat Saksa ja Ranska ovat ponnekkaasti torjuneet ulkomailta tulleet kosiskelut yritysostoihin.

-Tämä ei vahvista meidän tavoittelemaamme imagoa vapaasta markkinataloudesta, Duisenberg kommentoi.

Euro on kärsinyt myös varautumisesta vuosituhannen vaihteen mahdollisiin likviditeettihäiriöihin sijoitusten siirtyessä dollarimääräisiin kohteisiin.

EKP uskoo euron vahvistuvan

EKP:n mukaan eurolla on vahvistumispotentiaalia, kunhan maailman suurimpien talouksien välinen talouskasvu tasapainottuu. Pankki arvioi euroalueen talouden kasvavan ensi vuonna noin kolme prosenttia, ja inflaation pysyvän alle kahdessa prosentissa.

Duisenbergin mielestä euron heikentymisestä on ollut sekä hyötyä että haittaa alueen taloudelle. Heikko euro on parantanut alueen kilpailukykyä samalla, kun se on nostanut tuontihintoja.

EKP:n mukaan tuontihintojen nousu ei ole kuitenkaan toistaiseksi vaarantanut hintavakautta alueella.

-Sellainen vaara on aina olemassa, sitä ei käy kieltäminen. EKP:n ekonomistien mukaan nyt ei olla vielä sellaisessa tilanteessa, että euron heikentyminen vaikuttaisi hintavakauteen, Suomen Pankin johtokunnan jäsen Esko Ollila arvioi.

Ollila osallistui eilen Suomen Pankin pääjohtajan Matti Vanhalan varamiehenä EKP:n neuvoston kokoukseen.

M3-luvun viitearvo pysyy ennallaan

EKP piti laajaan rahan määrän M3-luvun tavoitearvon ennallaan 4,5 prosentissa, vaikka raha-aggregaatin kasvu on viime kuukaudet reippaasti ylittänyt tavoitteen. Päätöstä perusteltiin sillä, että keskipitkällä aikavälillä rahan määrän kasvu euroalueella tulee asettumaan lähelle tavoitearvoa.

Tuoreimmat osastosta