1999017228 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venäjä hämmästeli IMF:n johtajan lausuntoa

Julkaistu: 30.11.1999 0:00

Camdessus sitoi uuden lainan Venäjälle sotatoimien lopetta

Moskova Venäjän finanssiministeri Mihail Kasjanov hämmästeli maanantaina Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtajan lausuntoa, jonka mukaan Tshetshenian sota saattaa estää uuden lainaerän myöntämisen Venäjälle. Venäjän mielestä lausunto merkitsee IMF:n politisoimista.

-Venäjä on täyttänyt kokonaan IMF:n kanssa sopimansa ohjelman. Jos lausunnon takana on poliittisia huolia, haluan muistuttaa, että IMF ei ole poliittinen järjestö, Kasjanov huomautti.

IMF:n johtaja Michel Camdessus sanoi lauantaina Madridissa, että Venäjän seuraava 640 miljoonan dollarin lainaerä saattaa juuttua valuuttarahaston lainoista päättävään hallintoneuvostoon, jonka jäsenet joutuvat ottamaan huomioon Venäjän toimet Tshetsheniassa jyrkästi tuomitsevan mielipiteen maailmalla.

Camdessus on aiemmin sanonut, että IMF ei aio lainoittaa Venäjää, jos sen sotilasmenot Tshetshenian sodan vuoksi kasvavat liian suuriksi. Venäjän hallitus kuitenkin vakuuttaa, että ylimääräiset sotilasmenot eivät romuta hallituksen talouspolitiikkaa.

Sotimiseen Venäjälle antaa mahdollisuuden raaka-aineiden ja erityisesti öljyn hinnan nousu maailmanmarkkinoilla, joka on tuonut valtion kassaan runsaasti lisää rahaa.

Yhdysvallat ei kytkenyt Venäjän lainaa Tshetsheniaan

IMF:n johtajan lausunto herättää hämmästystä Venäjällä myös sen vuoksi, että valuuttarahaston vaikutusvaltaisin maa Yhdysvallat on aiemmin ilmoittanut, että se ei halua kytkeä IMF:n luototusta Venäjälle Tshetshenian sotaan.

Lausunto on yllättävä myös siinä mielessä, että valuuttarahaston lainapäätös uhkaa saada joka tapauksessa poliittisen lisävärin. Myönteinen päätös ymmärretään tueksi Venäjän toimille Tshetsheniassa ja kielteinen päätös merkitsee Venäjän tuomitsemista.

Tuoreimmat osastosta