1999016189 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vapaakauppa uhattuna

27.11.1999 0:00

Maailman kauppajärjestö WTO on ajautunut syviin erimielisyyksiin juuri ennen Seattlessa pidettävää ministerikokousta, jonka pitäisi käynnistää laaja neuvottelukierros maailmankaupan vapauttamiseksi. Geneven valmistelevat neuvottelut ajautuivat umpikujaan, kun osapuolet eivät päässeet sopuun neuvoteltavista asioista.

Käytännössä valmistelut tyssäsivät Yhdysvaltain ja Euroopan unionin erimielisyyksiin neuvottelukierroksen asialistan laajuudesta. Yhdysvallat haluaa pitää asialistan suppeana. Se neuvottelisi WTO:n 134 jäsenvaltion kesken vain maataloudesta ja eräistä palveluista. EU haluaa neuvotella monista muistakin kysymyksistä, esimerkiksi lapsi- ja pakkotyöstä.

Kehitysmaiden mielestä seuraavalla kauppakierroksella pitäisi käsitellä vain WTO:n edeltäjän Gattin Uruguayn kierrokselta toteutumatta jääneitä asioita.

Suomen ulkomaankauppaministeri ja EU-blokkia Seattlessa edustava Kimmo Sasi (kok.) on epäillyt kauppaministereiden kokouksen onnistumismahdollisuuksia. Geneven alustavissa neuvotteluissa ei saatu aikaan esitystä Seattlen ministerikokoukselle. Sieltä tuli vain 30-sivuinen lista erilaisia näkemyksiä.

Yhdysvaltain ja Euroopan unionin välillä sekä myös EU:n sisällä on jo pitkään ollut protektionistisia pyrkimyksiä. EU:n sisällä hullun lehmän taudin varjolla Ranska ja Saksa ovat pyrkineet suojaamaan omaa maatalouttaan Britanniaa vastaan. Yhdysvaltain ja EU:n välillä on käyty hormoni- ja banaanisotaa.

Lyhyellä tähtäimellä omien etujen suojaaminen voi hyödyttää kansallisvaltioita, mutta vähänkin pidemmällä tähtäimellä protektionismi näivettää talouden dynamiikkaa. Vapaakauppa tuo enemmän työpaikkoja kuin vie niitä. Se hyödyttäisi myös kehitysmaita.

Viime vuosisadan lopulla maailmantalous kasvoi ennätyksellisen nopeasti samaan aikaan, kun maailmankauppa oli vapaampaa kuin koskaan maailmansotien jälkeen.

Viime vuosisadan lopun nopea talouskasvu ja maailmantalouden suopea kehitys katkesi 1870-luvun suuren pörssiromahdukseen ja sitä seuranneeseen lamaan. Lisäksi Yhdysvaltain ja Saksan välille puhkesi viljasota, kun amerikkalaista viljaa alkoi tulvia Eurooppaan rahtimaksujen hintojen alenemisen takia. Talonpoikaistaustainen Saksan rautakansleri Otto von Bismarck pystytti tullimuurin suojellakseen Saksan junkkereita. Myös Italian ja Ranskan välille puhkesi 1880-luvulla tullisota. Naapurusten välinen kauppa romahti kymmeneksi vuodeksi alle puoleen normaalista. Hyvä kehitys pysähtyi vuosikymmeniksi.

Kaikilla Seattlen kokouksen osanottajilla luulisi olevan intressissä edesauttaa maailmankaupan vapauttamista. Eri osapuolilla täytyy olla valmiutta tinkiä omista vaatimuksistaan oikean kehityssuunnan varmistamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?