1999019019 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kaikki it-yritykset eivät ole loistosijoituksia

27.11.1999 0:00

Helsingin pörssin kipuaminen kohti korkeuksia jatkuu. Eilen murtui uusi raja, Hex-indeksi ylitti 11 000 pistettä ja ohitti kaikkien pörssi-indeksien äidin, Dow Jones Industrial Averagen pisteluvun. Helsingin pörssiä nostavat tunnetusti Nokia ja Sonera, joiden vahva asema uuden puhelinteknologian kärjessä ylläpitää odotuksia toiminnan ja tuottojen jatkuvasta kasvusta. Yhdysvalloissa teknologiayrityksiin keskittyvä Nasdaq-indeksi on noussut huomattavasti perinteisiin teollisuusyrityksiin painottuvaa Dow Jonesia ja laaja-alaisempaa S&P 500 -indeksiä nopeammin.

Uusi yritys, joka ilmoittaa toimintansa perustuvan uuteen teknologiaan ja/tai Internetiin voi kerätä sijoittajilta miljoonia Nasdaqiin listautumalla, siitä huolimatta, että on tuottanut pääasiallisesti tappiota. Uuden teknologian mantra takaa kasvuodotukset, joiden perusteella teknologiaosakkeista maksetaan perinteisiin osakkeisiin verrattuna huomattavan korkeita hintoja.

Vaikka internet ja matkapuhelimet ovatkin uudenlaista teknologiaa ja luultavasti muokkaavat koko maailmaa vuosisadoiksi eteenpäin, kaikki niihin toimintansa perustavat yritykset eivät menesty. Alkuinnostuksen haihduttua ja uuden teknologian arkipäiväistyttyä vain vahvimmat yritykset jäävät eloon ja jatkavat toimintaansa.

Yhdysvalloissa oli vuosisadan alussa parisentuhatta autonvalmistajaa, joista enää kolme on toiminnassa. Lentoyhtiöistä, joiden toiminta perustuu niin ikään vuosisadan alkupuolella keksittyyn teknologiaan, on 129 tehnyt konkurssin viimeksi kuluneiden kahdenkymmenen vuoden aikana. Amerikkalainen suursijoittaja Warren Buffett varoittaakin uskomasta edes teknologiaosakkeiden jatkuvaan lentoon.

Fortune-aikakauslehdessä viime viikolla julkaistussa haastattelussa Buffett varoittaa sekä autoteollisuuden että ilmailun esimerkkien pohjalta luottamasta liikaa teknologiaosakkeisiin ja sanoo amerikkalaissijoittajien tuotto-odotusten kohonneen osakemarkkinoiden jatkuvan nousun vetäminä tasoille, joiden toteutumiseen on vaikea uskoa: heinäkuisen tutkimuksen mukaan amerikkalaiset osakesijoittajat odottavat sijoitustensa arvon nousevan kaksinumeroisia prosenttimääriä vuodessa seuraavien kymmenen vuoden ajan. Talouden perustekijät pikemminkin viittaisivat Buffetin mukaan osakekurssien lähestyvään tasokorjaukseen. Yritysten tulosten voi pitkällä aikavälillä odottaa paranevan suunnilleen niiden toimintaympäristön talouskasvun mukaista vauhtia. Yritysten tulosten voi siis normaalioloissa odottaa paranevan 4-6 prosentin vuosivauhtia.

Korkotason nousu puolestaan hidastaa talouden kasvua ja heikentää yritysten tuloksia niiden rahoituskustannusten kasvun ja menekin hidastumisen vuoksi. Korkotason nousu myös alentaa yrityksen tuottamien voittojen nykyarvoa, eli sen osakkeiden hintaa. Nousevat korot tekevät korkosijoituksista houkuttelevampia, mikä vähentää osakemarkkinoille sijoitettavan pääoman määrää. Yhdysvaltojen 10 vuoden korko on noussut viime vuoden lopusta 1,5 prosenttiyksiköllä, 4,5 prosentin pinnasta 6 prosenttiin ja Suomen 4 prosentista 5,5 prosenttiin.

Öljyn hinnan nousu ei lupaa ainakaan hidastuvaa inflaatiota, minkä vuoksi korkojen voi pikemminkin odottaa nousevan kuin laskevan. Korkojen nousu on erityisen myrkyllistä juuri kasvuodotuksiin arvonnousunsa pohjaaville teknologiaosakkeille.

On kuitenkin syytä muistaa, että jotkut teknologiayritykset ovat hyviä sijoituskohteita vielä nykyiselläkin hintatasolla. Ne ovat yrityksiä, joiden toiminta ei karkaa käsistä ja joilla on kestävä liikeidea. Muutama tällainen helmi riittää ajan mittaan kattamaan epäonnistuneisiin yrityksiin tehtyjen sijoitusten aiheuttamat tappiot. Helmen löytääkseen joutuu kuitenkin avaamaan satoja simpukoita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?