1999018560 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kokonaispalvelulla pärjää

26.11.1999 0:00

Tamperelainen Alpha Communications on esimerkki käännösalan kotimaisesta kasvajasta. Teknisiin käännöksiin, markkinointiviestintään sekä hallinnon ja EU:n asiakirjoihin erikoistunut yritys on laajentanut toimintaansa ensin Helsinkiin ja sieltä tytäryhtiöiden kautta Englantiin ja Ruotsiin.

Liikevaihto on konsernitasolla noin 20 miljoonaa markkaa, josta Suomen osuus noin 14 miljoonaa. Henkilöstöä Alpha Communicationsissa on kuutisenkymmentä. Käännöksiä tehdään 50 eri kielelle.

Toimitusjohtaja Riku Autio on tulevaisuudennäkymistä pitkälti samaa mieltä Paul Betcken kanssa. Hän muistuttaa vielä alan teknisten vaatimusten kasvusta, joka tulee rajoittamaan monen pienen toimiston elintilaa.

-Asiakkaat vaativat entistä laajempaa palvelua ja isompia kokonaisuuksia. Kääntämisen ja kirjoittamisen lisäksi on pystyttävä hoitamaan esimerkiksi manuaalien suunnittelu, taitto ja kuvitus. Pelkällä sähköpostilla ja vanhalla Word-ohjelmalla on aika vaikea kilpailla, huomauttaa Autio.

Vaikeimpia aikoja hän povaa alan keskisuurille yrityksille, jotka eivät ole hakeneet itselleen erikoistumisaluetta ja joiden koko ei toisaalta riitä markkinakamppailussa ulkomaisia kilpailijoita vastaan.

-Ulkomaisia tulokkaita tullaan näkemään jo parin vuoden sisällä, ennustaa Autio.

Selitys henkilöstöpulaan varsinkin it-puolella löytyy puolestaan tutulta suunnalta.

-Nokia imee osaajia myös tältä sektorilta, Autio toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?