1999018729 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vihamielisyys tuli Eurooppaan

23.11.1999 20:18

Eurooppalaisissa yrityskaupoissa liikkuva rahasumma kasvaa tänä vuonna huikealla loikalla uuteen ennätykseensä. Uutta on myös se, että suurimmat eurooppalaisetkin yrityskaupat perustuvat yhä useammin vihamieliseen valtaukseen.

Pääomamarkkinoiden tutkimiseen erikoistuneen Thomson Financial Securities Data -yrityksen tuoreista tilastoista ilmenee, että Euroopassa on tänä vuonna tehty yhteensä reippaat 1,2 biljoonaa euroa eli noin seitsemän biljoonaa Suomen markkaa. Summa ylittää viimevuotisen ennätyksen jo nyt 64 prosenttia, vaikka vuosi on vielä kesken.

Thomsonin mukaan maailman kymmenestä suurimmasta vihamielisestä valtaushankkeesta jo seitsemän on eurooppalaisyritysten käynnistämiä. Aikaisemmin valtauksia harrastivat lähinnä amerikkalaisyritykset. Kaikkiaan Yhdysvalloissa kuluu yrityskauppoihin edelleen enemmän rahaa kuin Euroopassa: Thomsonin mukaan summa kohoaa tänä vuonna liki yhdeksään biljoonaan markkaan.

Suuret eurooppalaisvaltaukset ovat yhtä lukuunottamatta tältä vuodelta. Jos brittiyhtiö Vodafonen runsaan 740 miljardin markan tarjous saksalaisen Mannesmannin osakkeista toteutuu, nousee kauppa valtaustilaston kärkeen. Mannesmannin mahdollisista vastatoimista ja Vodafonen päättäväisyydestä riippuu, kuinka korkeaksi hinta nousee ja tuleeko kaupasta ylipäätään mitään. Jo nyt tarjous on lajissaan toistaiseksi maailman suurin.

Ennen teleyhtiöiden kamppailua Thomsonin suurimpien valtaushankkeiden listalle ovat tänä vuonna päätyneet ranskalaisten öljy-yhtiöiden TotalFinan ja Elf Aquitainen kilpailevat tarjoukset toisistaan, italialaisen Olivettin voittoon päättynyt kisa Telecom Italiasta, Bank of Scotlandin edelleen keskeneräinen tarjous brittipankki National Westminsteristä ja ranskalaispankki BNP:n toteuttama Société Générale -kaappaus.

Poliitikot hämillään

Ennenkokemattomiin mittoihin karanneet ostotarjoukset ovat osittain tulleet yllätyksenä vanhan mantereen yritysjohdolle ja poliitikoille. Yrityskoon kasvaminen on herättänyt muun muassa Euroopan unionissa keskustelua mahdollisen uuden sääntelyn tarpeesta.

Viimeksi tämän viikon maanantaina Saksan talousministeri Hans Eichel esitti Financial Timesin haastattelussa yrityskauppoja koskevan sääntelyn uusimista. Eichelin mielestä suurista maiden välisistä yrityskaupoista voi seurata kulttuuriristiriitoja, ellei angloamerikkalaista ja mannereurooppalaista yrityskulttuuria saateta esimerkiksi sääntelyllä lähemmäs toisiaan.

Eichelin mielestä eurooppalainen käytäntö yrityskauppojen toteutukselle voisi löytyä jostakin angloamerikkalaisten vihamielisten ostotarjousten ja saksalaisten konsensustarjousten välimaastosta. Silti hän myönsi, ettei edes ulkomaisten kilpailijoiden vihamielisiä ostotarjouksia voi enää rajoittaa kansallisilla perusteilla.

Käynnissä oleva Vodafonen ja Mannesmannin kädenvääntö havahdutti myös Euroopan kilpailukomissaarin Mario Montin ilmoittamaan tavallista tiukemmasta viranomaisvalvonnasta. Reutersin maanataina haastatteleman Montin mielestä pelkästään vireillä olevan yrityskaupan koko vaatii viranomaisilta valppautta. Myös Montin mielestä Euroopan unionin pitäisi uusia yrityskauppojen sääntelyä.

Viittä vaille valmis esitys uudeksi yrityskauppadirektiiviksi jumittui viimeksi kesäkuussa, kun Englanti ja Espanja juuttuivat Gibraltarin valvontaan liittyvään kiistaan. Asian vaikeutta kuvaa, että direktiivitekstiä oli jo hiottu liki kymmenen vuotta. Nykyisellään direktiiviesitys on mieluumminkin helpottamassa kuin vaikeuttamassa yritysvaltauksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?