199901250 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maidontuottajien linnake

Julkaistu: 20.11.1999 0:00

Pasta on suomalaista lounasruokaa, Viherjuuren Viestintätoimiston toimitusjohtaja Marjatta Virtanen miettii pohtiessamme tämän päivän suomalaisen keittiön olemusta Maalaistentalossa Heslingissä avatussa Kartanossa.

Kalastajatorpan kauhan varresta siirtyneen Toni Skogin joukot eivät vanno avokeittiössään pastan, vaan perinteisen suomalaisen ruuan nimeen. Suomalaisen puun ja taustalla soivan kotimaisen iskelmän hallitseman valoisan katutason jälkeen ravintola jatkuu hämäränä peremmälle yli kahden sadan asiakaspaikan voimalla.

-Selkeä konsepti, hyvä palvelu ja informaatio arvioijille ja muille avainihmisille. Jos ruoka maistuu ja asiakkaasta huolehditaan, hän tulee uudelleen. Yksilöllistä palvelua on erittäin vähän nopeassa yhteiskunnassa, viestinnän ammattilainen luettelee uuden ravintolan menestyksen kulmakiviä.

Oma image ja usko valittuun linjaan ovat nekin tarpeen, vieraani jatkaa. Havaitsemme Kartanon aterimet, modernia Hackmania, hyväksi yksityiskohdaksi.

Vieraani alkuruoka, lohiterriiniä ja sitruunakastiketta (35 mk), miellyttää selkeällä, japanilaishenkisellä ulospanollaan. Tuoreenoloisessa annoksessa saa kiitosta myös maultaan voimakas kastike. Oma rapukeittoni (34 mk) vastaa pehmeänä klassikkona odotuksia, ja mukana on myös ravunpyrstöjä.

Lyhyttä viinilistaa silmäillessämme vieraani kyselee Loiren laakson perään, joten päädymme Germainin tuottamaan Anjoun valkoiseen vuoden 1997 La Roulerie Les Grand Closiin (38 mk). Chenin Blanc -rypäleestä syntyy pehmeän aromaattista viiniä.

-Alkuruuan värimaailma voitti. Ei oikein tunne syövänsä kuhaa, kun muut maut hallitsevat. Kalan maku on unohtunut jonnekin. Harmi, vieraani huokaa pääruokamme, kuorrutetun kuhan ja punajuurikastikkeen (61 mk) äärellä.

Kananmunan ja rasvaisten krutonkien runsaan kuorrutuksen alta, hässäkän pohjalta löytyy itse pääasia, kuhafilee, mutta sen hento maku on jäänyt jalkoihin. Syömiskelpoista, mutta ei juuri enempää.

Vieraani huomauttaa syövänsä lounaalla kevyesti, jotta työpöydän ääressä jaksaa uurastaa iltapäivälläkin. Nyt rasvainen kokonaisuus on millä tahansa mittapuulla raskas. MTK:n suojissa vaalitaan maitotuotteita, sillä listan ainoa kasvisruoka on sekin munakas.

Jälkiruualle ei löydy tilaa, mutta pienelle makealle sentään, kun ensin onnistuu saamaan ystävällisen, mutta epävarman ja hitaahkon henkilökunnan huomion. Espresso (15 mk) saa seurakseen mustaherukkatryffelin (11 mk).

-Hyvä maku jäi loppujen lopuksi, vieraani hymyilee marjaista tryffeliä maistettuaan.

Kartano

 - Simonkatu 6, 00100 Helsinki - (09) 5860 710, Faksi: (09) 5860 7110 - AVOINNA: Ma-to klo 11-24, pe-la klo 11-01, su klo 14-22. Lounas klo 11-15. Täydet oikeudet - ASIAKASPAIKKOJA: 220 - HINTATASO: A la carten alkuruuat 36-64 mk, pääruuat 49-125 mk, jälkiruuat 28-41 mk. Lounas 36-160 mk. Kasvisruokaa saatavissa. Pöytävaraus tarpeellinen - ERIKOISUUDET: Aidosti suomalainen. - OMISTAJA: HOK Liiketoiminta Oy - RAVINTOLANJOHTAJA: Tapio Kurkinen - KEITTIÖPÄÄLLIKKÖ: Toni Skog - SISUSTAJA: Pekka Perjo - PERUSTAMISVUOSI: 1999 - ARVIO: Raskas kokonaisuus.

Tuoreimmat osastosta