199904796 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Gdynian onnistuminen Masa Yardsin ostossa olisi tärkeää Puolalle

Puolan yksityistämisestä vastaava ministeri Emil Wasacz:

19.11.1999 0:00

Varsova Ministeri Emil Wasacz aikoo udella tänään Helsingissä yritysjohtajilta, minkälaisia mahdollisuuksia puolaisilla yrityksillä on hankkia osakepotteja Suomen teollisuusaloista.

Wasacz luennoi perjantaina World Trade Centerissä Helsingissä liikemiehille Puolan yksityistämishankkeista. Hän aikoo houkutella suomalaisyrityksiä investoimaan Puolaan, mutta takataskussa muhii myös yllätys.

-Tulen utelemaan, minkälaisia mahdollisuuksia puolalaisilla yrityksillä on hankkia osakepotteja teidän teollisuusaloistanne.

Ministeri Wasacz pitää rohkaisevana asiana Gdynian telakan ostotarjousta Masa Yardsin kahdesta telakasta.

-Gdynian onnistuminen olisi Puolalle merkittävä virstanpylväs, sillä se osoittaisi, että myös aiemmin väheksytty pääoma alkaisi kelvata maailmalla.

Kolmannes yrityksistä on yksityistetty

Valtion omaisuudesta vastaavan ministerin Emil Wasaczin yksi päätehtävä on kuitenkin myydä ripeässä tahdissa puolalaisia valtionyhtiöitä.

Puolassa on kommunismin luhistumisen jälkeen asetettu yksityistämiskaruselliin noin 4 000 valtionyritystä. Lähes kolmannes yrityksistä on yksityistetty vaivatta, muutamia teollisuuslaitoksia on silvottu ja yhdistetty, ja kehnoin viipale on mennyt konkurssiin.

Rahaa on kilissyt valtionkassaan kaikkiaan seitsemän miljardia dollaria.

-Varoilla on uudistettu kansanvakuutuslaitoksen toimintaa, katettu budjettivajetta ja kevennetty valtion velkataakkaa, Wasacz selvittää.

Jerzy Buzekin hallitus suunnitteli ansaitsevansa tänä vuonna valtionyhtiöiden myynneistä noin kaksi miljardia dollaria, mutta summa on lähes kaksinkertaistanut.

-Olemme onnistuneet nopeuttamaan eräiden yritysten yksityistämistä. Lisäksi kykenimme karhuamaan niistä normaalia paremman hinnan, Wasacz kertoo.

Länsi on sijoittanut siirtymätalousmaista Puolaan eniten, 35,5 miljardia dollaria.

Yksityisen sektorin suotuisa kehitys on vilkastuttanut merkittävästi taloutta. Yritysten osuus on bruttokansantuotteesta 65 prosenttia, kun vuonna 1990 nuhjailtiin kaksi kertaa alhaisemmassa prosenttiluvussa.

Puolalla varaa asettaa ehtoja länsipääomalle

Puola on noussut entisen itäryhmän maista johtavaksi muutosmaaksi, joka alkoi houkutella suuria länsiyrityksiä maahan pidemmäksikin ajaksi.

-Se on avannut mahdollisuuden valita yhä useammin meille mieluisia investoijia, Wasacz myhäilee.

Tänä päivänä Puolalla on varaa asettaa myös ehtoja länsipääomalle.

-Yksi tärkeä periaate on, että valtionyhtiön osakkuutta ei saa myydä jollekin kolmannelle osapuolelle viiteen vuoteen.

Wasaczin määräyksestä valtio on alkanut myydä eri teollisuushaaroja yhä useammin kokonaispaketteina. Hän luettelee muun muassa energia-, ase- ja öljyteollisuuden.

Valtio ripeyttää myös lentoyhtiö LOT:n ja massiivisen puhelin- ja telejätin TP SA:n yksityistämistä. Ensi vuonna vuorossa on sokeri- ja väkijuomateollisuus.

Rautaruukilla sauma ostaa terässulattamo

Ministeri Wasaczin arvion mukaan suomalaisyritysten mielenkiinto ostaa puolalaisyrityksistä osakelohkoja on ollut varsin laimeaa. Hanakimmin ovat olleet liikkeellä Rautaruukki ja Neste.

-Varsin suuri terässulattamo menee mitä todennäköisimmin Rautaruukille, mikäli kombinaatin myyminen ei onnistu yhdessä sitä suuremman alan tehtaan kanssa, Wasacz paljastaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?