199902745 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Markkinointiin ja vientityöhön tarvitaan apua

Julkaistu: 18.11.1999 0:00

Nykyisin Espoon Niittykummussa sijaitseva Finnzymes syntyi 12 vuotta sitten, kun kaksi vastavalmistunutta kemian diplomi-insinööriä, Pekka Mattila ja markkinointijohtajana toimiva Kari Pitkänen, saivat idean perustaa yrityksen. He ryhtyivät tutkimaan ja kaupallistamaan restriktioentsyymejä, jotka pystyvät pilkkomaan perimän perusrakenneosaa DNA:ta.

Suomen kallein vientituote

Entsyymien raaka-aine on bakteerimassa, joka tuottaa noin viittä tuhatta erilaista entsyymiproteiinia. Finnzymes tuottaa todennäköisesti Suomen kalleinta vientitavaraa, sillä sen tekemän polymeraasin kilohinta on noin 120 miljardia markkaa.

Heti alkumetreillä löydettiin yhteistyökumppani Yhdysvalloista. New England Biolabsin tuotteiden edustus Pohjoismaissa toi rahaa, jota tarvittiin tutkimuksessa ja tuotekehittelyssä. Edustus opetti myös biokemisteille, miten tavaraa myydään ja markkinoidaan - ja ennen kaikkea kuinka tärkeää on, että jakeluketju toimii.

Finnzymes on saanut Tekesiltä rahoitusta tuotekehityslainoina ja avustuksina.

Yrityksessä ollaankin sitä mieltä, että Tekes on välttämätön Finnzymesin kaltaiselle hightech-alla toimivalle pk-yritykselle.

Yritysten ongelmana on se, että markkinointiin eikä vientiponnistukseen löydy taloudellista tukea tai apua, vaikka markkinointi on huomattavasti kalliimpaa kuin tutkimus.

Tuoreimmat osastosta