19990995 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fuusioaalto tyhjentää Cityn toimistotiloja

Julkaistu: 17.11.1999 0:00

Lontoon City menestyy euroalueen ulkopuolella

Lontoo Lontoon Cityn toimistotilat tyhjenevät, vaikka kaupungin liike-elämän keskus on täydessä bisnesvauhdissa. Toimistotiloja on vapautunut useiden pankkien ja muiden rahalaitosten fuusioituessa. Myös lakifirmojen yrityskaupat ovat vähentäneet tilojen tarvetta.

Kiinteistökonsultti King Sturge arvioi vasta ilmestyneessä selvityksessään, että vuoden vaihteen jälkeen Lontoon Cityssä on peräti 1,2 miljoonaa neliömetriä tyhjää toimistotilaa. Yli puolet tästä on jo varmasti vapautumassa ja toinen puoli vapautunee aivan viimeisimpien fuusioiden myötä.

Sanomalehti Evening Standardin mukaan peräti kymmenesosa Cityn toimistotiloista on pian tyhjillään. Niiden kerrosala vastaa 250 jalkapallokenttää.

Viime vuosina monet Lontoon rahalaitokset ovat joutuneet laajentamaan aukioloaikojaan tai siirtymään vuorotyöhön, minkä vuoksi niiden toimistotilat ovat nyt aiempaa tehokkaammassa käytössä.

Osa vapautuvista toimistoista ei enää vastaa uusimman tietotekniikan ja työtilasuunnittelun vaatimuksia vaan niihin tullee ajan myötä muuta toimintaa.

Euro ei uhkaa Lontoota

Lontoon Cityn pormestari vaihtui alkaneeksi viikoksi. Uusi pormestari Alderman Clive Martin perii edeltäjältään lordi Leveneltä menestyvän kaupunginosan, jonka eurouhkakuvat eivät ole toteutuneet.

Euroalueen yhtiöiden osakekaupasta 59 prosenttia tapahtuu Lontoossa ja osuus on noussut tänäkin vuonna. City on vain muutaman neliökilometrin kokoinen, mutta se tuottaa peräti 6,5 prosenttia Ison-Britannian bruttokansantuotteesta.

Pari päivää ennen virastaan luopumista lordi Levine kehui brittilehdistölle, miten hyvin Lontoolla menee euroalueen ulkopuolella. Hänen mukaansa Lontoon aseman menetys tuskin on asiaankuuluva peruste euroon liittymisen puolesta.

Levenen mielestä yksi syy Lontoon menestykseen saattaa kuitenkin olla se, että moni markkinapelureista uskoo Lontoon liittyvän euroon muutaman vuoden kuluttua. Kuitenkin hänen sanansa antavat lisäpuhtia maan euroepäilijöille.

Tuoreimmat osastosta