199905549 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kahden pormestarin kaupungiksi

Julkaistu: 17.11.1999 0:00

Lontoo Lontoosta tulee ensi toukokuussa kahden pormestarin kaupunki. Viikonlopuksi virkansa vastaanottanut Lontoon Cityn pormestari Alderman Clive Martin johtaa yhtä kaupunginosaa, mutta tuleva koko Lontoon pormestari saa työtaakakseen koko suurkaupungin.

Cityn pormestarin viralla on pitkät perinteet. Martin on viran 672:s hoitaja. Investointipankkien ja osakevälittäjien kaupunginosan johtajana hänen päävastuunaan on luoda puitteet suotuisalle liiketoiminnalle.

Uusi Cityn pormestari joutuu melkoiseen myllerrykseen. Sekä verkkokauppa että Ison-Britannian europäätös - olipa se myönteinen tai kielteinen - vaikuttavat Cityyn tuntuvasti. Internetin yleistyminen näkyy jo nyt toimistotilojen ja dealing-huoneiden tarpeissa. Yhä useampi työskentelee ajoittain kotoa käsin.

Pormestarin vaalit toukokuussa

Koko Lontoon pormestari valitaan vaaleilla ensi toukokuussa. Lontoon pormestarinvirka syntyy, kun työväenpuolueen hallituksen itsehallintopolitiikka saavuttaa Lontoon. Suurkaupungille tulee samalla entistä enemmän päätäntävaltaa omissa asioissaan.

Vaaleilla valitun pormestarin tehtävä ei ole helppo. Kasvavassa suurkaupungissa etenkin julkisen liikenteen ja kaupunkisuunnittelun haasteet ovat mittavia. Kaupunki pitäisi pitää taloudellisesti houkuttelevana, mutta toisaalta sen ruuhkautuminen ja sosiaalisten ongelma-alueiden laajeneminen pitäisi pystyä estämään.

Konservatiivien ehdokas Lontoon pormestariksi on kirjailija Jeffrey Archer. Työväenpuolueen ehdokkuudessa on vahvimmin kiinni entinen terveysministeri Frank Dobson.

Tuoreimmat osastosta