1999010050 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroopan unionin talousarviossa 24 miljardin markan virheet

Julkaistu: 17.11.1999 0:00

Tilintarkastajat moittivat taas Tacis-rahojen jakoa

Bryssel

Euroopan komission uusi budjettikomissaari Michaele Schreyer uhoaa ryhtyvänsä voimatoimiin petosten ja väärinkäytösten karsimiseksi EU:n varainhallinnassa.

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen raportti viime vuodelta paljasti, että EU:n 510 miljardin markan budjetista katosi vääriin tarkoituksiin viitisen prosenttia eli 24 miljardia markkaa.

Asiat eivät ole menneet tilintarkastajien mukaan pahempaan suuntaan, mutta myöskään selviä merkkejä paranemisesta ei ole ollut havaittavissa.

-Yhdyn raportin periaatteellisiin kohtiin. Lupaan, että tätä raporttia ei kätketä arkistoihin. Noudatamme tilintarkastajien suosituksia tiukasti, lupaa Erkki Liikasta seuraava Schreyer.

Yli 80 prosenttia rahojen väärinkäytöksistä tapahtuu edelleen jäsenmaissa, joita komissio ei ole kyennyt pistämään yrityksistään huolimatta kuriin. Suurimmat väärinkäytökset löytyvät budjetin päämenoeristä eli maataloudesta ja rakennerahastoista.

-Myös komission suoraan hallinnoimissa sisäisissä politiikoissa oli huomattavia virheitä, myöntää Schreyer.

Tacis-ohjelman tarjouspyynnöt hukassa

Itä-Euroopan jäsenkandidaatteja tukevaan Phare-ohjelmaan sekä Venäjää ja IVY-maita auttavaan Tacis-ohjelmaan sisältyy vanhaan malliin paljon väärinkäytöksiä ja hallinnollisia virheitä.

Tacis-ohjelmasta vastaa johtaja Timo Summa, joka hoitaa suhteita IVY-maihin ja Mongoliaan.

Tilintarkastajat eivät pystyneet esimerkiksi arvioimaan, ovatko Tacis-ohjelmien tarjouskilpailut suoritettu asianmukaisesti, koska komissio ei ole pystynyt toimittamaan tilintarkastajille kaikkia saamiaan tarjouspyyntöjä. Kaksi kolmasosaa vaadituista tarjouspyynnöistä puuttuu.

Komissio on sitoutunut maksamaan Phare- ja Tacis-edunsaajamaille monivuotista tukea, mikä ei näy tileissä potentiaalisena velkana. Maksusitoumusten yhteisarvo oli vime vuoden lopussa 17 miljardia markkaa.

Maksusitoumukset keskittyvät loppuvuoteen liian monimutkaisen hallintomenettelyn takia. Suurin osa ohjelmapäätöksistä tehdään vasta joulukuussa, mikä ei edistä tilintarkastajien mielestä moitteetonta varainhoitoa.

Vaikka koko EU:n ulkoiseen tukeen tarkoitetuista maksusitoumuksista jäi käyttämättä yli 2,4 miljardia markkaa, maksujen suorittaminen lopetettiin tai maksut myöhästyivät useissa ohjelmissa määrärahojen puutteen vuoksi.

Tuoreimmat osastosta