199903407 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Huoneistohotelli tarjoaa kodin korvikkeen matkaajalle

Julkaistu: 11.11.1999 0:00

Pekka Parikka muutti arvoasunnot hotelliksi

1980-luvun nousukauden aikaan Pekka Parikka osti huonokuntoisia huoneistoja, korjasi ne ja myi pois. Oppi oli saatu isältä, lahtelaiselta kiinteistövälittäjältä ja urakoitsijalta.

Sitten tuli lama, ja 26-vuotiaan miehen, jonka omaisuus oli kiinni Helsingin Punavuorenkadulta ostetuissa neljässä asunnossa, oli keksittävä jotain muuta. Asunnot eivät menneet kaupaksi millään hinnalla ja lainoista juoksi 16 prosentin korko.

Niinpä Parikka perusti yrityksen, jonka liikeideana on vuokrata huoneistoja lyhytaikaiseen majoitukseen.

-Onneksi kotona oli kasvatettu reippauteen. Viisi ensimmäistä vuotta olivat silkkaa lamasta selviytymistä. Omalle työlleen ei voinut laskea mitään hintaa ja vatsahapot polttivat reiän kieleen, Parikka muistelee.

Apua Helsingin huippukokouksesta

Huoneistohotelli oli viime vuosikymmenen lopulla uusi ja outo ilmiö. Ei ollut kilpailijoita, muttei toisaalta ollut markkinoitakaan. Ne oli luotava itse.

-Edelleenkin vanhimmat asiakkaat ovat aakkosten alkupäästä, koska aloitin soittamisen puhelinluettelon mukaan.

Vuonna 1992 Etyk-kokous tuli Parikalle vetoavuksi.

-Huoneistohotelleille oli hillitön tarve. Faksi suolsi kiivaita asuntovaatimuksia Japanista ja Italiasta. Asuntoja tehtiin vaikka mistä. Huippukokouksen jälkeen lama kuitenkin jatkui ja suurin osa huoneistohotelleista kaatui.

-Nyt meillä on valmis tuote ja toimiva yritys, mutta menestyksestä on maksettu täysi hinta. Ja olihan lamasta se hyöty, että pankissa arvostetaan lamasta selviytyneitä. Se lisää luottokelpoisuutta, Parikka veistelee.

Hinta ei ole myyntiargumentti

Parikka on kasvattanut yritystään maltillisesti, ja laajentaa toimintaansa vuokraamalla. Tällä hetkellä asuntoja on nelisenkymmentä, joista yritys ja sen lähipiiri omistavat noin kolmanneksen ja sijoittaja-yhteistyökumppani toisen kolmanneksen. Jokainen uusi huoneisto tarkoittaa noin 500 000-1,5 miljoonan markan investointia. Huoneiston täytyy sijaita hyvässä osoitteessa ja oltava korkeatasoinen. Lisäksi huoneistoon hankitaan paitsi tyylikkäs kalustus myös kunnon varustus astianpesukoneineen ja videoineen.

-Aluksi huoneistohotellissa asuminen tarkoitti halvempaa vaihtoehtoa hotellille, mutta hinta ei enää ole meidän myyntiargumenttimme. Liikeideamme on tarjota korkealaatuista asumista keskustassa, mukavampaa vaihtoehtoa hotellille, Parikka sanoo.

Gellan kahden makuuhuoneen, olohuoneen ja ruokasalin huoneistohotelli maksaa noin 6 000 markkaa viikossa. Huoneistohotellissa voi elää normaalisti: syödä kotona ja kutsua vieraita kylään. Sänky pitää tosin sijata itse.

Huoneistohotelli Gella Oy - Perustettu vuonna 1992.  - Vakituista henkilöstöä 6.  - Liikevaihto 5 mmk.  - Tulos ennen satunnaiseriä 430 000 mk (12/98)

Tuoreimmat osastosta