1999037 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mandatum tuotti pienellä markkinariskillä

Julkaistu: 6.11.1999 0:00

Suomeen sijoittavat yhdistelmärahastot voivat ylpeillä muhkeilla tuottoluvuilla. Tasan vuosi sitten oli alkanut ripeä toipuminen pörssiromahduksesta, mikä selittää rahastojen huikeita 12 kuukauden tuottoja.

Suomeen sijoittavista yhdistelmärahastoista tuottoisin on ollut jo pitkään reippaasti osakkeita painottava OP-Pirkka, joka on myös eniten päässyt osalliseksi osakekurssien noususta. Rahaston korkea beta-luku 0,81 kertoo, että rahasto on seurannut yhdistelmärahastoksi varsin tarkkaan hex-portfolioindeksin liikkeitä. Rahaston varoista onkin tämän vuoden aikana ollut jatkuvasti 60-80 prosenttia sijoitettuna osakkeisiin.

Mandatum Optimi -rahasto on onnistunut saamaan vertailuryhmässään hyvän 28,31 prosentin 12 kuukauden tuoton, mutta sen beta-luku 0,49 on poikkeuksellisen pieni. Rahastoa hoitavan Mandatum Rahastoyhtiön toimitusjohtajan Reijo Mannisen mukaan rahaston kesällä johdannaisilla tekemä suojautuminen kurssilaskulta pienensi rahaston ja indeksin korrelaatiota.

-Lisäksi painotusten vaihdot osakkeiden ja korkopapereiden välillä ovat onnistuneet hyvin.

Tällä hetkellä rahaston varoista 30 prosenttia on joukkolainoissa ja vajaa 60 prosenttia osakkeissa.

Vakaata tuottoa pienellä riskillä

Mandatumin toisen yhdistelmärahaston, Mandatum Neutralin vuosituotto on ollut vain 8,08 prosenttia, mutta rahaston beta-lukukin on vain 0,05. Rahasto pyrkiikin karttamaan riskiä, sen osakeriski on Mannisen mukaan harvoin ollut yli viisi prosenttia.

Rahaston varoista joukkolainoihin on tällä hetkellä sijoitettu noin 80 prosenttia, mutta suurin osa niistä on pian erääntyviä lainoja, joten niiden korkoriski on matala. Rahaston osakeriski on tällä hetkellä Mannisen mukaan kolme prosenttia.

-Volatiliteetilla mitaten Neutral on ollut riskiltään pitkän koron rahastoja pienempi. Kesällä, kun korot nousivat ja obligaatiorahastojen arvot laskivat, Neutral pysyi vakaasti paikallaan, Manninen kehaisee.

Tuoreimmat osastosta