199902478 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Remontti kannattaa jakaa kahdelle vuodelle

6.11.1999 0:00

Jos kotisi kaipaa pikaista kunnostusta ja aiot teettää työn ulkopuolisella, remontti on syytä aloittaa viipymättä. Kiirettä kannattaa pitää, jotta verottajalta saisi apua remonttilaskujen maksamisessa mahdollisimman paljon.

Koska verottaja tarkastelee maailmaa verovuoden pituisina viipaleina, kotitalousvähennykselläkin on verovuoteen sidottu yläraja. Tämän vuoksi kodin kunnostaminen kannattaa ajoittaa vuoden vaihteen molemmille puolille. Verottajalle on yhdentekevää se, että vähennys kohdistuu yhteen ja samaan remonttiin. Ratkaisevaa on, minkä verovuoden aikana työ on maksettu.

Nykyisten säännösten mukaan kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 5 000 markkaa vuodessa. Ensi vuoden vähennysten edellytyksenä on, että eduskunta toimii odotusten mukaisesti ja hyväksyy hallituksen esityksen vähennyskokeilun jatkamisesta.

Vähennys suoraan verosta

Jos vähennyskäytäntö säilyy ennallaan, vähennyksen suuruus on ensi vuonnakin 40 prosenttia teetetyn työn hinnasta arvonlisäveroineen. Edellytyksenä on, että työn ostaa ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä. Kotitalous voi myös itse palkata työntekijän. Tällöin verotuksesta voi vähentää työntekijän palkan sivukulut.

Kotitaloudelle vähennys merkitsee suoraa alennusta remonttikuluista, sillä vähennys tehdään suoraan valtion verosta. Jos töiden osuus on vaikkapa puolet 20 000 markan remonttilaskusta, kodin kunnostuksen hinnaksi jää verovähennyksen ansiosta 16 000 markkaa.

Eniten hyötyä vähennyksestä saa avopari, jolla ei ole yhteisiä lapsia ja joka ei ole aiemmin ollut keskenään naimisissa. Verottaja ei pidä heitä puolisoina, minkä vuoksi kumpikin voi tehdä remonttitöistä 5 000 vähennyksen verotuksessaan. Jos avopari tekee suuren remontin ja jyvittää kodin kunnostuksen vielä kahdelle vuodelle, remonttialennus voi siten nousta 20 000 markkaan.

Vähennysten hyödyntäminen edellyttää, että työ on tehty Etelä-Suomen, Oulun tai Lapin läänissä, eikä työhön ole myönnetty muita tukia. Vähennyskelpoisia töitä ovat kodin ja kesämökin remontit, hoito- ja hoivatyö sekä muut tavanomaiset kotityöt kuten siivous.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?