199908681 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksan ekoverosta ensi vuonna entistä vihreämpi

Julkaistu: 6.11.1999 0:00

Berliini Saksan vihreät saivat eilen läpi uudistusehdotuksensa, jonka mukaan ympäristöystävällisimmät kaasu- ja höyryvoimalat vapautetaan ensi vuoden alusta lähtien ekoverosta. Vapautus koskee voimaloita, joiden tehokkuusaste on vähintään 57,5 prosenttia.

Sosiaalidemokraatit vastustivat muutosta pitkään, koska se heikentää hiilivoiman kilpailuasemaa. Hiili on poliittisesti arka teema, koska kaivostoiminnan hidas alasajo merkitsee yhä lisää työttömiä.

Vihreiden parlamenttiryhmän puheenjohtajan Rezzo Schlauchin mielestä päätöksen työllisyysvaikutus on kuitenkin todennäköisemmin positiivinen, koska se rohkaisee entistä tehokkaampien energiamuotojen kehittämiseen.

Liittopäivien talousvaliokunta hyväksyi muutoksen eilen, ja hallituskoalition äänet riittävät viemään sen läpi liittopäivillä ensi viikon perjantaina.

Henkivakuutukset rajoitetusti verolle

Tammikuussa voimaan tuleva ekoveron toinen aste korottaa bensiinin ja dieselin hintaa kahdeksantoista Suomen penniä litralta, ja sähkön hintaa puolitoista penniä kilowattitunnilta.

Jo lokakuussa sovittiin, että junat ja julkisen lähiliikenteen linja-autot maksavat jatkossa vain puolet korotuksista. Maanviljelijät saavat verosta ensi vuonna teollisuuden tapaan 80 prosentin alennuksen.

Saatavat verotulot käytetään eläkemaksujen alentamiseen sekä uusiutuvien energiamuotojen tukemiseen.

Liittopäivien talousvaliokunta päätti niin ikään, että henkivakuutusten tuottoa tullaan jatkossa verottamaan. Tuoton voi kuitenkin jakaa viidelle verotusvuodelle, ja vero koskee vain tuottoa, joka on vuodessa yli 60 000 Suomen markkaa.

Tuoreimmat osastosta